Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je lobi

SA BLATNJAVIH POLJA I SPALJENIH SELA bitka za Kosmet prenela se za zelene stolove lobističkih kompanija u Vašingtonu. Srbi su u lobističkoj ofanzivi, a novi lobisti navodno uspevaju da delu američkog političkog establišmenta ukažu na pogubnost nezavisnog Kosmeta na stabilnost Balkana. Istovremeno, u Beogradu jedni kažu "da je to zakasneo potez", drugi "da je bolje ikad nego nikad, i da još ima vremena za srpsku stvar". Nešto se očito promenilo kada je Kosmet u pitanju, od prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jasnog stava Moskve koja podržava Beograd, do jake diplomatske ofanzive Srbije i, konačno, angažovanja novih lobističkih kompanija od strane Srba. U odnosu na period od pre 15 godina kada je zvanični Beograd tvrdio da su Bog i istina na strani Srba, to je veliki napredak. Jer, Bog je visoko, a istina često daleko i treba je platiti. Nekada, ako je to na vreme, dovoljne su i manje sume dolara, ali kada to propustite, onda plaćate milione. Dolara.

ZVANIČNI TEHERAN NAMERAVA DA POZOVE TURISTE u obilazak svojih nuklearnih postrojenja. Da bi valjda svetu dokazao da ne "mulja" ništa oko proizvodnje atomske bombe. Nuklearna "glasnost" na iranski način? Esencija javnosti i ajatolasi. Možda ajatolasi upravo i očekuju da strani turisti počnu da po nuklearnim reaktorima i centrifugama na gas lopaticama čeprkaju gram po gram plutonijuma i odmah na licu mesta priručnom džepnom vagom izmere količinu pronađenog plutonijuma. Jeste dovoljno za atomsku bombu, ili fali još malo...

Možda Iranci nuklearnim turistima obezbede i spavanje odmah pored reaktora, vodiče, čuvare i vozače. Sve će biti besplatno i tako Teheran dobija svoj lobi, koji će svetu, Amerikancima i Izraelcima posebno objasniti da oni, Iranci, zapravo i ne žele atomsku bombu. Ko to ne shvati i eventualno poželi da malo bombarduje ta iranska atomska postrojenja moraće da vodi računa da možda u blizini spavaju i nuklearni turisti. A opasno je naljutiti lobiste. Oni na Palama to najbolje znaju.

JAVNOST U HRVATSKOJ NEUGODNO JE IZNENAĐENA što je kontingent od oko četrdeset hrvatskih vojnika upućenih u Avganistan da budu instruktori sada premešten u ratnu zonu oko Kandahara gde se vode žestoke borbe sa talibanima. Premijer Ivo Sanader odmah je dao zadatak ministarstvima spoljnih poslova i odbrane da istraže na osnovu čega je doneta odluka o premeštanju hrvatskih vojnika u Kandahar, dok istovremeno zagrebački mediji pišu kako su hrvatski vojnici bačeni u epicentar borbi bez adekvatne opreme i naoružanja, "sa puškama koje ne pucaju i u džipovima bez oklopne zaštite". I hrvatski vojnici otišli su u Avganistan, kao svojevrstan lobi ulaska Hrvatske u evroatlantske integracije. Prvo su obezbeđivali aerodrom u Kabulu, sada su bačeni u borbe, jer američka politika, pa i lobi, dobro poznaju tri monete: vojnici, glasači i dolari.

Miroslav Lazanski

[objavljeno: 08/10/2006]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.