Sve je farsa? U toku je sprovođenje plana; Samo Putin i Prigožin ga znaju

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 06:53

Sve je farsa? U toku je sprovođenje plana; Samo Putin i Prigožin ga znaju

Sporazum između ruskog predsednika i osnivača Vagner grupe nakon pobune mogli bi biti "u toku", navodi se u novoj proceni Instituta za proučavanje rata (ISW).

Prema uslovima sporazuma koji je navodno postigao predsednik Belorusije sa Jevenijem Prigožinom, osnivač Vagnera trebalo bi da je prognan u Belorusiju, a Putin je u objavljenom obraćanju obećao da Vagnerovi plaćenici mogu da "nastave da služe Rusiji sklapanjem ugovora s Ministarstvom odbrane".

“Ko želi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da ide u Belorusiju”, dodao je čelnik Kremlja. "Obećanje koje sam dao biće ispunjeno."ž

Međutim, beloruski predsenik i dugogodišnji Putinov saveznik, Aleksandar Lukašenko kasnije je rekao da Prigožin nije u Belorusiji, već u drugom gradu Rusije, Sankt Peterburgu. Takođe je sugerisao da su Vagnerove snage ostale u svojim utvrđenim bazama umesto da su putovale u Belorusiju. Radi li se o bazama u Rusiji, Ukrajini ili obema nije otkriveno.

To je bilo protivno "shvatanju javnosti da bi Vagnerovci već trebalo da potpisuju ugovore s ruskim Ministarstvom odbrane, idu kući u penziju ili da se presele u Belorusiju", rekao je u subotu think tank ISW sa sedištem u Vašingtonu.

Međutim, jedan intervju objavljen u petak na Telegramu sa zapovednikom Vagnera pokazao je da se članovi te grupe plaćenika "još uvek mogu slobodno kretati unutar Rusije i udruživati jedni s drugima", kažu iz ISW.

Zapovednik Vagnera je “objasnio” da se plaćenici odmaraju do početka avgusta, kada će se preseliti u Belorusiju.

Da VAgnerovci nisu u Belorusiji rekao je i zamenik ministra odbrane Belorusije Leonid Kasinski. Snimci koje su na internetu objavili novinari, uključujući urednika BBC-ja za Rusiju, pokazali su napuštenu bazu u Belorusiji namenjenu Vagnerovim plaćenicima, iako se regruti tek trebaju pojaviti.

ISW navodi da nisu videli nikakav znak da "ruske vlasti proteruju ili pritvaraju Vagnerove zapovednike ili borce koji su učestvovali u pobuni."

"Status između ruskog predsednika Vladimira Putina i Prigožina još nije potpuno jasan. Ali ono što je jasno jest da je njihov privatni dogovor u toku", rekao je ISW.

Ovakva analiza ISW-a podstakla je i brojne spekulacije oko toga da je kompletni marš na Moskvu bio “koreografija” koja je za cilj imala plan poznat samo spomenutoj dvojici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.