Sve izvesnije – Hrvatska vraća obaveznu vojsku

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 12:28

Sve izvesnije – Hrvatska vraća obaveznu vojsku

Sve je izvesnije da će Hrvatska uvesti služenje obaveznog vojnog roka, koji je suspendovan 2008. godine.

Za sada nisu poznati detalji o dužini trajanja, a spekuliše se da bi obavezna vojna obuka mogla početi 1. januara 2025. godine, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Što se tiče dužine trajanja u opticaju su tri varijante - mesec dana, tri meseca ili šest meseci, a najizglednije je, piše list, da će to biti tri meseca, jer mesec je, kažu iskusni vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kadrovi, premalo, a šest preskupo.

Podsećaju da je poslednje godine služenja redovnog vojnog roka, 2008., čak 90 posto pozvanih mladića pozivalo se na prigovor savesti.

Od četiri mladića, koji bi uskoro mogli da postanu vojnici sa kojima je razgovarao Jutarnji, trojica ne samo da nemaju ništa protiv služenja vojnoga roka, štaviše zalažu se za tu ideju.

"Ne samo da mi nije problem nego bih, štaviše, želeo da idem. Mislim da je obvezni vojni rok trebalo i pre uvesti jer znamo da nam svima treba malo više reda, rada i discipline. Da to nije samo floskula", kaže Fabio Peruško (17).

On kaže da bi se u vojsci te navike sigurno stekle, barem prema onome što je čuo od oca koji je bio u vojsci. "Vojna obuka, obuka rukovanja vatrenim oružjem vrlo je važna za slučaj rata koji je Hrvatska već prošla, da vojna snaga bude veća dogodi li se, ne daj Bože, opet", kaže ovaj srednjoškolac i dodaje:

"Svet je vrlo nemiran, vidimo šta se događa i bilo bi dobro da smo maksimalno spremni. Tu je i pitanje fizičke spreme, znamo da je Hrvatska predvodnica Evrope po gojaznosti i mislim da bi vojne vežbe i u tome pomogle. Iako bih voleo da je obaveza, ne znam da li bih se prijavio dobrovoljno, razmišljao jesam, ali ipak nisam".

Ispričao je da su u školi nedavno imali debatu za i protiv obaveznog služenja vojnog roka tokom koje je njegova grupa podržavala ovu ideju, a oponenti su, kaže, navodili ogromne finansijske troškove, a što se debljine tiče, predlagali su da bi bilo bolje da država plaća teretanu.

"Konstatovali smo da taman kad bi država to i napravila, teretana ne može biti obavezna pa nije rešenje, dok će u vojsci morati da se trenira bez izuzetka. I mislim da bi vojni rok trebali da bude najmanje tri meseca jer u jednom se ne može ništa konkretno naučiti. U vojsci mladići postaju muškarci i verujem da to nije floskula", zaključio je Fabio Peruško.

Arman Habek (18) veruje da je mladjim generacijama vojni rok i te kako potreban.

"Prvo im je potreban zbog osnovne kulture, da se nauče ponašati prema starijima, dakle bilo kojoj vrsti autoriteta, ne znaju se danas ponašati ni prema roditeljima i profesorima, koji su često žrtve njihovog ponašanja, a dalje ni prema policajcima ili osoblju u trgovinama, kafićima. Nemaju tu opštu kulturu. Da ne govorim o nekom redu i disciplini. Zato mislim da im tri meseca usvajanja, izmedju ostaloga, i tih osobina ne bi škodilo", rekao je.

Razlika se, kaže, ne bi videla odmah, ali s vremenom sigurno bi i u ponašanju kod kuće s roditeljima.

"Znam po sebi, da ne radim dobro, mislim da bi nas vojska naučila tome, i očeličila nas. I novac je dobar, kad s 18 dobijaš mesečno 700 evra, znam po sebi. Odraditi tri meseca ne bi trebao biti baš nikakav problem i kad završim školu, verujem da ću se i bez obaveze sam prijaviti", kaže Habek.

Damjan Ivanjko (22) protivi se služenju obveznog vojnog roka iako bi, kako kaže, to sigurno moglo da doprinese razvoju ličnosti, posebno u pogledu discipline i radnih navika, što često čuje kao glavni argument u korist vojnog roka.

"Mislim da to, uz sve ostale faktore, nije dovoljno da me privuče dobrovoljnom služenju. Ne slažem se s idejom ratovanja kao sredstvom rešavanja diplomatskih nesuglasica, a žrtvovanje vlastitog života u tu svrhu, dok se glavni akteri vrte u svojim tapeciranim foteljama, čini mi se krajnje besmislenim", izričit je Ivanjko.

Mateo Kljaić (17) smatra da treba uvesti obvezni vojni rok jer, kako kaže, današnji mladi nemaju ni discipline ni poštovanja prema autoritetu, što se vidi po ponašanju prema profesorima, a tako će se ponašati i ubuduće, što je loše.

"Uopće nismo spremni za život, ma koliko mi sad mislimo da jesmo, a mislim da bi vojska bila dobra priprema. Išao bih, bilo bi to dobro iskustvo i bio bih spreman uskočiti bude li trebalo, a nadam se da neće, da će biti mir", kaže Mateo Kljaić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.