Sve izvesnija vlada DSS i SRS

Izvor: Blic, 21.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve izvesnija vlada DSS i SRS

Na svega tri nedelje pred izbore rejtinzi dve najjače stranke su izjednačeni, veoma je visok procenat neopredeljenih (oko 16 odsto), a međusobne optužbe dovoljno konfuzne, da je praktično nemoguće reći kako će izgledati postizborne koalicije i ko će formirati vladu. Još uvek je sve moguće, i da Srbija nastavi putem evropskih integracija i da izabere neki drugi put.

DSS i SRS su sve bliži postizbornoj koaliciji. Posle najave da su već postigli sporazum o podeli mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u novoj vladi u kojoj je lider DSS premijer, stigla je i izjava zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića da Vojislavu Koštunici nudi premijersko mesto ili većinu mesta u vladi.

- Mada su mogući obrti i biće još mnogo trgovine, a iznenađenja su u zemlji Srbiji moguća i preko noći, u ovom trenutku je verovatnija vlada DSS i SRS. Kosovo je značajno uticalo na približavanje ove dve stranke i sve dok to bude značajna tema, ovo približavanje je više od običnog flerta. S druge strane, udaljavanje DS i DSS suviše dugo traje, još od raspisivanja predsedničkih izbora, a taj proces je ubrzan nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Ono što je ranije bila samo filozofska razlika između DS i DSS, sada je srce politike - kaže za „Blic" Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli.

Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, tvrdi da je jedino izvesno da će vladajuća većina teško biti formirana, da će pregovori stranaka trajati dugo, kao i da nas nakon toga očekuje dugotrajan period nestabilnosti. Iako sada izgleda da bi DSS-NS i SRS najlakše mogli formirati vladu, zbog trenutnog približavanja stavova o Kosovu, Stojiljković tvrdi da su razlike između narodnjaka i SRS tako velike da će teško moći da sarađuju, a još teže da dugoročno održe svoju vladu. Stojiljković predviđa da će za vladajuću koaliciju biti potrebno više od dva aktera.

- Mogućnosti su toliko otvorene da se usuđujem da prognoziram samo postizborne saveze koji nisu mogući. Isključeno je da LDP napravi koaliciju sa DSS, da se DS udruži sa SRS i da LDP bude u vladi sa SRS. Sve ostalo je moguće. Smatram da će posle ovih izbora biti napravljena vladajuća koalicija u kojoj će dominirati jedna stranka, što bi trebalo da omogući da naredna vlada bude znatno stabilnija od prethodne - kaže za „Blic" Marko Blagojević iz CeSiD-a, uz objašnjenje da je osnovni razlog nestabilnosti sadašnje tehničke vlade bila činjenica da razlika između DS i DSS u osvojenim mandatima (64:47) nije bila dovoljno velika da bi omogućila premoć jedne stranke.

- Razlike u snazi partija biće garant stabilnosti vlade. Takođe, ako koalicija „Za evropsku Srbiju" uspe da osvoji i jedan mandat više od SRS, biće pobednik izbora i diktiraće sastavljanje buduće vlade - kaže Blagojević.

Predstavnici liste „Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" Dragan Šutanovac i Mlađan Dinkić ocenili su nedavno da bi koalicija oko DS mogla da formira vladu posle izbora 11. maja uz podršku manjina i stranaka koje bi prihvatile pet principa na kojima je osnovana prethodna vlada. Šutanovac je rekao i da radije ne bi ponovo sa DSS formirao vladu, ponovio da Koštunica u vladi DS-a neće biti premijer, ali nije isključio mogućnost da sa DSS prave buduću vladu. Ni DSS i NS nisu do sada isključili mogućnost postizborne koalicije sa DS, ali se iz njihove kampanje vidi da nikako ne bi želeli da budu u koaliciji sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, a teško i sa G17 plus, dakle strankama koje su u predizbornoj koaliciji sa DS.

- Funkcioneri DS u svojim nastupima dopuštaju mogućnost da u postizbornu koaliciju uđu sa DSS. Koalicija „Za evropsku Srbiju" i DSS bi, ukoliko uspeju da prevaziđu početne razlike, mogli najverovatnije da naprave postizbornu koaliciju kojoj ne bi bila potrebna nijedna druga stranka. Ta vlada bila bi stabilna - kaže Blagojević.

Po njegovim rečima, moguća je vlada i „Za evropsku Srbiju", manjina i LDP-a, ali samo ako DS uspe do kraja izbora da poveća dosadašnji rejting, tačnije da uveća potencijal koji je dobio početnim okupljanjem stranaka koje se zalažu za evropski put Srbije. Pri toj kalkulaciji, ocenjuje Blagojević, treba imati u vidu da radikali opet imaju odličnu kampanju i da u njoj do sada nisu napravili greške.

Sadašnji rejtinzi stranaka pokazuju da će SRS i narodnjaci ponovo imati mogućnost da naprave vladu i sve su procene da bi njihova koalicija bila stabilna. Očigledna su nastojanja Tomislava Nikolića da do ove koalicije, koja mu je izmakla dva puta do sada, posle ovih izbora ipak dođe. Analitičari procenjuju da bi u slučaju da SRS i narodnjaci osvoje većinu u Skupštini, a DSS ipak odluči da formira vladu sa koalicijom „Za evropsku Srbiju", takva vlada bila jako nestabilna jer bi DSS koalicione partnere stalno mogao ucenjivati mogućnošću da promeni stranu.

Put do pobedničke koalicije

lista

moguće

teško, ali moguće

nemoguće

„Za evropsku Srbiju"

manjine

DSS, LDP, SPS

SRS

SRS

DSS, NS, SPS

manjine, SPO

DS, LDP,G17 plus, LSV

DSS-NS

SRS, SPS, SPO

DS, manjine, G17 plus

LDP, LSV

SPS-PUPS, JS

DSS, SRS

„Za evropsku Srbiju",manjine

LDP

LDP

„Za evropsku Srbiju", manjine

/

SRS, SPS, DSS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.