Sve desetke, posla nema

Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve desetke, posla nema



Natalija Mladenović

Pančevo - Šta doktorka medicine sa prosečnom ocenom deset može da radi u Srbiji nego da čekajući posao upiše specijalističke studije? Do tog zaključka došla je i Natalija Mladenović koja je koja je bila studentkinja generacije, a na velikim klinikama u Beču, Gracu, Helsinkiju i Beogradu provela više meseci na praksi i stručnom usavršavanju, a sada u situaciji da ne može da pronađe adekvatan posao.



- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Posla nema. Od profesora imam preporuke ali oni ne zapošljavaju. Tu su glavni direktori i Ministarstvo zdravlja koje je izdalo preporuku da novih zapošljavanja nema. U martu sam završila fakultet, u međuvremenu završila staž i intenzivno tražila posao ali bez uspeha. Nudili su mi da volontiram na šta sam spremna ali ako je ponuda ozbiljna, pa se u izgled stavi i zaposlenje. Kako takvih ponuda nije bilo upisala sam poslediplomske studije - priča mlada Pančevka pokazujući indeks iz koga „ispadaju desetke".

U Beču i Gracu tokom studija provela je po mesec dana. Isto vreme bila je i u Helsinkiju gde je učestvovala u projektu transplatacija jetre i bubrega. Kao student imala je više samostalnih radova, a neke je izvodila u Beogradskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i Institutu za hematologiju.

- Interesuju me pre svega internističke discipline endokrinologija, hematologija i anestezija. Sada sam upisala specijalističke postdiplomske studije da bih pregrmela sve ovo vreme do novih konkursa za posao. Obaveze su svakodnevne ali popodne. Ako mi se uskoro ne ukaže adekvatna prilika, naravno da razmišljam da posao potražim u inostranstvu - kaže Mladenovićeva.

Sve desetke

Ono što je najviše boli a o čemu ne progovara je da zapošljavanja ipak ima. Veze su po nepisanom pravilu u Srbiji partijske ili porodične. A Natalija i dalje misli da su desetke i preporuke profesora ono što se računa.

- To o zapošljavanju pitanje je za državu, direktore i dekane. Ako smo se već toliko puta dokazali kao najbolji tokom studija onda bi oni trebalo da se za nas založe - kaže doktorka.

Tokom dela studija primala je državnu stipendiju od 5.000 dinara. U dva navrata dobila je gradsku jednokratnu novčanu nagradu. Oni koji cene njene rezultate predložili su je i za gradsku novembarsku nagradu. Hteli su ljudi da i tako daju primer svojoj deci. Nagradu ipak nije dobila.

- Jasno mi je da se nagrada dodeljuje za rezultate u radu, a ja ipak tek treba da se dokazujem. Ipak drago mi je da su me predložili. Prepoznali su moj trud i angažman a upalo je ljudima u oči da ne mogu da iskoristima svoj potencijal – kaže Natalija Mladenović.

Ona živi sa roditeljima i sestrom koja je diplomirala arhitekturu. Dok traži adekvatan posao izlaz su joj postdiplomske studije kao što su joj u studentskim danima ventili bili aerobik, latino plesovi a posebno tango.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.