Sve bezbednosne službe dobile zadatke, ne mogu reći koje

Izvor: B92, 16.Nov.2018, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve bezbednosne službe dobile zadatke, ne mogu reći koje"

Beograd -- Završen sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Ministar unutrašnjih poslova kaže da je na tom sastanku dogovoren detaljan plan rada svih službi.

Na pitanje da li su Kosovo i članstvo u Interpolu, kao i najava formiranja Vojske Kosova bile glavne teme tog sastanka, Stefanović kaže da je sagledana celokupna situacija bezbednosti, s posebnim osvrtom na Kosovo, a najviše na formiranje vojske, jer je to u suprotnosti sa svim međunarodno-pravnim dokumentima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
S druge strane, takva odluka ne može biti ni sprovedena bez podrške Srba, objašnjava ministar unutrašnjih poslova, i naglašava da Kosovo takvu podršku nema.

Prema njegovim rečima, trenutni cilj Srbije je da odgovori na te izazove i spreči da se Srbi iz južne pokrajine, koji se s pravom osećaju nesigurno, ne osećaju tako, kao i da sprečimo nestabilnost i da se ona prelije na ostale delove Srbije.

Na pitanje koji je konkretan zaključak današnjeg sastanka, on odgovara: "Konkretni zaključak je sve službe bezdednosti su dobile zadatke šta treba da rade, ali iz razumljivih razloga ja ne mogu da kažem koji su to zadaci."

Ali, kako dodaje ministar, suština je da se spreči egzodus Srba.

Na pitanje šta Srbija još može da uradi pre nego što se, za svega nekoliko dana, u Interpolu postavi pitanje članstva Kosova u toj međnarodnoj organizaciji, Stefanović kaže da se analiziraju sve države koje će doći na glasanje. "Tu sada postoji jedna doza neizvesnosti, jer ne možete znati kako je ko glasao pošto je glasanje tajno. Tražimo i koruptivne aktivnosti, da li neko s Kosova poklonima ili novcem pokušava da kupi te glasove", rekao je Stefanović i dodao da će ti dokazi, ukoliko budu skupljeni, biti predočeni Interpolu.

"Ukazaćemo i na to zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Interpola, počev od pitanja curenja podataka o teroristima, preko organizovanog kriminala, koji na Kosovu cveta. Dakle, imamo dobre pravne i političke argumenete, s tim da je pitanje ko je i koliko spreman da ih prihvati", rekao je Stefanović.

"Ništa nije rešeno dok nije rešeno, borimo se do poslednjeg trenutka, do poslednjeg trenutka pričamo sa svima i ukazujemo na sve argumente", zaključio je Stefanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dogovoren detaljan plan rada svih službi bezbednosti

Izvor: RTS, 16.Nov.2018

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrao je na današnjoj sednici ukupnu bezbednosnu situaciju u Srbiji, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija imajući u vidu najavljeno formiranje "vojske Kosova" i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.