Sve Titove tajne i javne žene

Izvor: Vesti-online.com, 19.Okt.2010, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve Titove tajne i javne žene

Prvih godina Titove vladavine pisanje o negovim ženama, ljubavnicama i ljubavima bio je tabu. U dokumentarnoj seriji, koju je snimio hrvatski reditelj Lordan Zafranović, poseban akcenat je na ovomo delu Titove ličnosti, a o “najvećem i najmilijem sinu svih naših naroda i narodnosti” sedoči i nedavno preminula Heta Has, jedna od maršalovih supruga.

Prvih godina Titove vladavine pa sve do prve polovine pedesetih godina prošlog veka bilo je strogo kažnjivo govoriti, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kamoli nešto napisati o venčanim i nevenčanim ženama, ljubavnicama i platonskim simpatijama Josipa Broza.

Danas se otkrivaju neke tajne i skoro zaboraljene činjenice iz života dožiotnog predsednika Jugoslavije.

Prva žena Josipa Broza je bila prelepa Ruskinja Pelagija Bjelousova s kojom se venčao u Sibiru 1921. godine i s njome se vratio u Hrvatsku, u Veliko Trojstvo kod Bjelovara gde je radio u mlinu. Njihova deca, ćerka Zlatica i sin Hinko, umrli su kao mali i sahranjeni na seoskome groblju. Broz i Pelagija su kasnije dobili sina Žarka koji je odrastao u Moskvi i posle burne mladosti, koju je jednim delom proveo u popravnim domovima za posrnule maloletnike, postao oficir Crvene armije.

Žarko je u Drugom svetskom ratu izgubio ruku. Tito ga je krajem 1945. godine vratio u Beograd, gde se triput ženio. Sa svakom od svojih izabranica dobio je potomke: s prvom, Ruskinjom Tamarom Veger, ima sina Josipa - Jošku, danas ugostitelja i predvodnika stranke srpskih komunista (hrvatska vlast mu uprkos više puta podnetom zahteu nije izdala putovnicu na koju po svim zakonskim odredbama ima pravo), i ćerku Zlaticu koja živi u Beogradu. S najatraktivnijom Subotičankom onih vremena Terezom Kujundžić ima sina Edvarda, koji živi Hrvatskoj. A s trećom ženom, tuzlanskom lekarkom Zlatom Jelinek ima ćerku Svetlanu koja je krenula majčinim medicinskim stopama i živi u Sarajevu.

Pelagija Bjelousova se posle razvoda s Titom preudala za Rusa i s njim dobila dvoje dece. Posle razlaza Tita i Staljina 1948. bila je, kao bivša žena “omraženog odmetnika iz komunistike porodice” odvedena na prisilni rad u sibirske gulage, odakle se vratila posle 10 godina pošto ju je pomilovao Nikita Hruščov.

Da se Tito još jednom oženio u Rusiji saznalo se posle jedne izložbe organizoane u Beogradu pod naziva “Josif Staljin, Josip Tito”. U priloženim ruskim dokumentima stajalo je da se Josip Broz i drugi put 1936. oženio na tlu Sovjetskoga Saveza, ovaj put s Nemicom iz Austrije koja je delila njegova komunistička ubeđenja, Lucijom Bauer, zvanom Lusi. Brak sa Titom bio joj je drugi, a njen prvi suprug bio je Ernst Babr, budući ministar državne kontrole vlade DDR-a.

Brak sa Lusi nije potrajao ni godinu dana, budući da su Lusi, 22 godine mlađu od Broza, onda s partijskim nadimkom Valter, uhapsili pod optužbom da je špijun u službi kapitalista i 1937. je streljali u zloglasnom moskovskom zatvoru Lubjanka.

Po povratku u Zagreb, gde je preuzeo vođstvo zagrebačkog komunističkog ogranka, Josip Broz se oženio s imućnom slovenačkom Jevrejkom Hertom Has, s kojom se upoznao u Parizu, i s njome 1941. dobio sina Aleksandra - Mišu.

Posebno je interesantno da je Herta Has, pošto su je ustaše uhapsile, bila oslobođena u zameu za visokog vojnog zvaničnika NDH koga su zarobili partizani, a da su Mišu sve do pada Pavelićevog režima pomno skrivale zagrebačke porodice. Otac ga je prvi put video tek 1946. godine u Beogradu.

Veza maršala Josipa Broza Tita i Herte Has prekinuta je zbog Titove afere sa sekretaricom Davorjankom Paunović, ilegalnoga imena Zdenka. Nadaleko je poznat snimak iz 1944. godine na kome Tito u pećini iznad Drvara diktira, a Zdenka u partizanskoj uniformi na kolenima zapisuje njegove reči. Ou razbuktalu idilu prekinula je bolest. Davorjanka Paunović je, uprkos trudu najboljih lekara u to vreme, umrla u sanatorijumu na Golniku u Sloveniji. Koliko je njen nesuđeni muž patio zbog gubitka, kazuje i to da su je sahranili u vrtu Belog dvora.

Posle Dovrjanke Tito je imao nekoliko avantura s poznatim ženama, a najinteresantnija je ona s najpopularnijom ruskom filmskom glumicom Tatjanom Okunjevskom s kojom se upoznao u Moskvi. Maršal joj je, navodno, nudio brak ukoliko se rastane od pisca Borisa Gorbatova. Zbog nje je izgubio glavu i mesecima joj slao crne ruže.

No Tatjana, o kojoj se po kremljskim kuloarima govorkalo da je bila ljubavnica svemoćnog šefa KGB-a Lavrentija Berije, odbila je Tita i ušla u tajnu vezu s jugoslovenskim ambasadorom u Moskvi, crnogorskim Zagrepčaninom Vladom Popovićem. Kasnije je izjavila da Tito nikada nije saznao o toj njenoj avanturi.

Kad su se zaoštrili odnosi SSSR-a i Jugoslavije, osvetoljubivi Berija strpao ju je u gulag nazivajući je izdajničkom kurvom. Iz Sibira se vratila zaboravljena, a umrla je 1996. u Moskvi. Imala je 88 godina.

Tito je imao i jratku aferu s gruzijskom atletičarkom, svetskom rekorderkom u bacanju diska Ninom Dumbadze, kojoj sovjetske sportske vlasti nisu dopustile seobu u Beograd.

Četvrta po redu zakonita "drugarica" Josipa Broza bila je Jovanka Budisavljević. Govorilo se da ju je s Titom zbližio čovek od njegovog najvećeg poverenja Ivan Krajačić - Stevo, iako se sada sve češće oglašava 91-godišnji general, policajac i diplomata, Crnogorac Jovo Kapičić koji se hvali da je prethodno on malo šurovao s Jovankom kada je ona kao proverena partizanka bila imenovana za šefa posluge u Belome dvoru.

Poznato je da se pre smrti Tito "rastao od stola i postelje s Jovankom", iako se zakonski nisu razveli, a da su mu u međuvremenu bile prišivane naklonosti prema operskoj divi, Splićanki Gertrudi Munitić (što je ona odlučno opovrgavala) i s maserkom Darjanom Grbić.

I to bi bilo sve što se zna. Verovatno postoji još mnogo priča o ljubavnom životu Josipa Broza Tita.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.