Izvor: B92, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švarcenberg: Sanjam Srbiju u Evropi

Beograd -- Češki ministar spoljnih poslova kaže da je ključna stvar tokom češkog predsedavanja EU ulazak Srbije u proceduru za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

"To je moj san. Znam, naravno, da su neke zemlje još protiv, ali se iskreno nadam da ću uspeti da ih ubedim da je njihov stav pogrešan. Jasno mi je da to neće biti lako, ali to je jedan od istinskih ciljeva našeg predsedavanja koji želimo da postignemo", rekao je Karel Švarcenberg u intervjuu "Novostima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Češka za dve nedelje od Francuske preuzima predsedavanje EU.

"Bez obzira na tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Češke, Srbiju zaista smatram zemljom od vrhunskog značaja na Balkanu. Iluzija je ako neko misli da uspostavi mir i ekonomski prosperitet na Balkanu bez Srbije. To ću preneti mojim evropskim prijateljima", rekao je Švarcenberg.

"Srbija je izuzetna zemlja. Da budem iskren, ne znam zašto zemlje u regionu zovu zemljama zapadnog Balkana, ali, u svakom slučaju, od svih njih, Srbija je verovatno najbolje pripremljena. Ima kompetentnu i efikasnu administraciju. Beograd je uvek bio evropska prestonica", rekao je češki ministar.

On je istakao da je "nesrećni politički razvoj u prethodnih dvadeset godina usporio Srbiju".

"Sećam se, kada sam pre tridesetak godina putovao u Beograd, bilo je to ostrvo slobode i slobodnog društva. Jeste, Tito je vladao, bila je to zemlja jakog režima, ali ste u beogradskim kafeima mogli da raspravljate o bilo kojoj temi. Vladala je mnogo bolja atmosfera nego u bilo kojoj drugoj zemlji u okruženju", rekao je on.

Na pitanje koliko je češko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova opteretilo odnose Beograda i Praga, češki ministar je odgovorio da je "u određenom trenutku Beograd, prirodno, negativno reagovao" na odluku Češke, povukao i ambasadora, i dodao je da je to "u potpunosti razumeo".

"Bila je to veoma teška odluka i za nas, ali smo shvatili da moramo da se priključimo evropskoj struji. Bilo je savršeno jasno da to moramo da učinimo. I uradili smo to dosta kasno, a odluku moramo da poštujemo. Imamo i dosta svojih ljudi na Kosovu, što je takođe uticalo na donošenje odluke. Ali, mislim da su sada odnosi ponovo dobri kao što su bili ranije", rekao je on.

"Siguran sam da Srbija veoma dobro zna da u svim međunarodnim institucijama Češka zastupa njene interese. Nastojimo da u Savetu ministara i u Evropskom savetu promovišemo Srbiju. Pokušavamo ponekad da započnemo debatu na tu temu i pretpostavljam da je to u Beogradu takođe dobro poznato", kazao je Švarcenberg.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.