Izvor: B92, 30.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakoj njivi "lična karta"

Beograd -- Privodi se kraju Geografski-informativni sistem, u kome će se naći sve obradive površine u Srbiji, sa svim relevantnim podacima o njima, pišu Novosti.

Svaka njiva u Srbiji, uskoro bi, kako najavljuje Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trebalo da dobije svoju "ličnu kartu". Stručnjaci ovog ministarstva privode kraju izradu Geografsko-informativnog sistema.

Ovakav interaktivni sistem, objašnjava Dragin, već je napravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vinograde, a u planu je i za ostale kuluture. Osnova će mu biti mapa, odnosno, aero-foto snimak, u razmeri 1:25.000, odnosno, 1:50.000.

"Prvi 'sloj' na elektronskoj mapi biće podaci o vlasništvu nad zemljištem. U sledećem 'sloju' nalaziće se podaci o kvalitetu zemlje, odnosno, o tome kojim đubrivom je treba prihranjivati", navodi Dragin.

Posle ovih, osnovnih podataka, u sistemu će se moći videti i da li se zemljište koristi za ratarsku, povrtarsku, stočarsku, vinogradarsku ili voćarsku proizvodnju. Tu će biti i podaci o tome da li je zemljište namenjeno za organsku ili klasičnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Posle ovih, stručnih 'slojeva', na redu je ekonomski deo. U njemu će se moći naći podaci o tome da li je zemljište opterećeno hipotekom, da li vlasnik vraća svoje kredite u roku ili ih ne poštuje, da li plaća poreze i ostale doprinose na vreme ", kaže Dragin.

Na osnovu ovih podataka će se odlučivati o tome da li vlasnik može da dobije državni podsticaj, objašnjava on.

Ovakav sistem, dodao je Dragin, omogućiće da se u svakom trenutku može utvrditi sa kojim potencijalima naša poljoprivreda raspolaže, a samim tim i poljoprivrednici će lakše moći da planiraju svoje poslove i da imaju veću zaradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.