Svakog dana sve teže

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog dana sve teže

Uprkos najavama da će novac za rekonstrukciju „Gazele" stići u oktobru i da će tada početi popravka Gazele, još se ne zna kad će novac biti uplaćen i kad počinje revitalizacija najprometnijeg mosta u Srbiji. Betonska i čelična konstrukcija mosta je dotrajala, a stručnjaci upozoravaju da se bliži „kritična tačka" posle čega most više neće moći da se popravi, već će morati ponovo da se gradi.

Finansijske institucije Evropske unije odobrile su kredit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za rekonstrukciju mosta, nehigijensko naselje ispod mosta je raseljeno, izvođač radova izabran, ali se i dalje čeka potpisivanje ugovora sa njim. Da će prva sredstva biti uplaćena na račun „Puteva Srbije" u oktobru, potvrdio je i Tomas Mer, direktor za infrastrukturu EBRD. U JP „Putevi Srbije" kažu da čekaju sastanak borda direktora EBRD, na kome će biti doneta odluka o uplaćivanju novca na njihov račun. Nakon toga sledi potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, austrijskom firmom „Štrabag". Generalni direktor „Puteva Srbije" Zoran Drobnjak 1. oktobra je izjavio da će rekonstrukcija mosta početi za 15 do 20 dana, ali od toga za sada nema ništa.

Povodom lošeg stanja na „Gazeli" i odugovlačenja sa početkom radova, nedavno se oglasio Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. On je ocenio da je Gazela uveliko dotrajala.

- To ne znači da će most da se sruši, ali je njegova opravka hitna jer može da dođe do toga da se ne može popraviti, već da se ponovo gradi - rekao je Hajdin u nedavnom intervjuu za „Blic".

Na pojedinim delovima betonske konstrukcije „viri" armatura a vozači koji prelaze preko mosta lako mogu primetiti da su betonske kocke popucale. Situacija nije bolja ni na donjoj mostovskoj konstrukciji, koju je „napala" korozija. Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić tvrdi da bi vrlo brzo mogla biti ugrožena statička stabilnost mosta.

- To najbolje znaju oni koji grade mostove. Kako teče vreme, svaki most se polako „kruni" i u jednom trenutku samo padne. Onog momenta kad se naruši statička stabilnost tada je već kasno. Postoje situacije u kojima jednostavno treba odlučiti da li da se odreknemo mosta ili da ga rekonstruišemo - kaže Vujanić.

Ukoliko prilikom rekonstrukcije bude primenjena praksa kao u slučaju Pančevačkog mosta, izvesno je novo odlaganje ozbiljnih radova.

- „Pančevac" se ispitivao godinu dana pre nego što su krenuli ozbiljni radovi. Isto tako mora i Gazela. Snimanje stanja Pančevačkog mosta dobili smo na poklon od nemačke vlade i ono je trajalo godinu dana. I „Gazela" mora tako da se radi, a koliko vremena će biti potrebno da se ispita njeno stanje predmet je tendera i dogovora sa izvođačem radova - kaže Vujanić.

Most trenutno održava „Mostogradnja", a koliko je situacija alarmantna pokazuje i to što su radnici ovog građevinskog preduzeća imaju ozbiljne poslove na mostu.

- Na „Gazeli" smo imali dve ozbiljne intervencije. Sa mosta su primećene naprsline u konstrukciji i to je sanirano. Što se ranije primeti to je bolje. Neophodno je da se stanje mosta i nakon rekonstrukcije redovno prati. Na mostu je sve propalo i kompletno mora da se menja, a kako će to biti urađeno detaljno će objasniti oni koji su za to uradili projektno rešenje - kaže Siniša Brusin, tehnički direktor „Mostogradnje".

Informacije na jednom mestu

Projekat rekonstrukcije mosta radila je građevinska firma „Most projekt". Direktor ovog preduzeća Radomir Radičević pre nekoliko godina je upozoravao da su svi delovi mosta, manje ili više oštećeni i da je sanacija neophodna. Međutim, Radičević juče nije bio raspoložen za razgovor, jer poštuje interni dogovor da sve informacije o rekonstrukciji mosta daju „Putevi Srbije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.