Svakog dana od karcinoma pluća oboli 16 pacijenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog dana od karcinoma pluća oboli 16 pacijenata

Karcinom pluća najčešći je i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i u svetu, od koga godišnje u zemlji oboli oko 6.000 a umre više od 4.600 osoba.

Svaki dan 16 pacijenata dobije dijagnozu ove opake bolesti, a 10 od njih umre.

Šanse za uspešno izlečenje od raka pluća su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, a u poslednjih 15 godina situacija se drastično promenila pojavom biološke i imunološke terapije, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u saopštenju Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Predstavnici Udruženja nedavno su posetili Institut za plućne bolesti Vojvodine, gde se trenutno iz donacija leči šest pacijenata najnovijom imunoterapijom, a ciljanom terapijom još 45 pacijenata, i rezultati su za sada ohrabrujući.

Upravnik Klinike za pulmološku onkologiju Instituta Goran Stojanović kaže da se dijagnostika, odluke onkološke komisije i konzilijuma u Institutu odvijaju pod istim krovom.

"Mi od pre dve godine imamo i svoju radioterapiju, i što se tiče testiranja na imunološke i biološke terapije, pacijenti mogu da obave sve na istom mestu", rekao je Stojanović, a navodi se u saopštenju.

On kaže da je kod imunološke i biološke terapije veoma bitno da se zna da ona ne može da se sprovodi kod svih pacijenata i da se sprovodi ciljano. Prethodno moraju da se urade određeni testovi na osnovu kojih se uključuje terapija.

"Efikasnost ciljane terapije vrlo je predvidiva jer ona deluje tako što blokira jedini postojeći put razvoja tumora, a podnošljivost, usled selektivnog dejstva, znatno je bolja u odnosu na hemioterapiju", istakao je doktor Stojanović.

Kako kaže, imuno terapija za karcinom pluća nije na pozitivnoj listi zdravstvenog fonda i nju obezbeđuju putem donacija.

Načelnik Centra za klinička istraživanja Instituta Bojan Zarić navodi da pacijenti koji su na imuno terapiji nemaju nuspojave, kao što je to slučaj kod primanja hemoterapija.

"Povraćanje, bolovi, gubitak kose, obrva, gubitak apetita… to nisu propratni simptomi imuno terapije. Bitno je da se naglasi da se ovim načinom lečenja ne produžava samo život pacijentu, već se i kvalitet života znatno poboljšava", rekao je Zarić.

Karcinom pluća obično ne daje jasne simptome, a u to je mogla da se uveri i pacijentkinja Ljubomirka Šestović.

Ona kaže da se zamarala, te je zbog toga otišla na pregled kod lekara.

"Snimili su mi i pluća i ustanovili da imam promenu, pa su me uputili u Institut. Uvek sam mislila da mene to ne može da snađe jer nisam imala nikada ni upalu pluća", rekla je Šestovićeva.

Ona kaže da su analize pokazale da joj odgovara imunološka terapija i od tada se na taj način leči.

Uzima svako jutro po jednu tabletu, a lekari su kako kaže zadovoljni, jer se karcinom ne širi.

Među najčešćim simptomima koji mogu ukazati na karcinom pluća su kašalj, suv ili sa iskašljavanjem sekreta, otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha, bol u grudnom košu, promuklost.

Neretko se javlja neobjašnjiv umor, ponekad iskašljavanje sukrvice ili krvi koje uvek pacijenta vodi lekaru, ili otok vrata i lica, gubitak apetita i telesne težine, bol u ramenu.

Jedan od najznačajnijih faktora rizika za nastanak karcinoma pluća jeste pušenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.