Svakog dana 13 osoba u Srbiji izgubi bitku sa karcinomom pluća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog dana 13 osoba u Srbiji izgubi bitku sa karcinomom pluća

Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba, što znači da se u proseku, dnevno ova bolest dijagnostikuje kod 16 osoba, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću, saopšteno je danas na tribini Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima", Udruženja medikalnih onkologa Srbije i Foruma pacijenata Srbije, pod nazivom "Dokle smo stigli?".

Zato, je kako su naveli učesnici tribine, važno da se jača svest građana o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tome da se redovno pregledaju, da se podigne nivo kvaliteta lečenja i omogući što veća dostupnost savremene terapije koja daje dobre rezultate.

Predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Olja Ćorović, napomenula je da udruženje već godinama sprovodi mnoge aktivnosti, ali da je pored prevencije i podizanja svesti o štetnosti duvanskog dima, bitna aktivnost i poboljšanje statusa pacijenata koji su već oboleli od raka pluća.

"I dok je štetnost duvanskog dima prepoznata od strane zdravstvenih institucija, sistemskih pomaka u lečenju obolelih pacijenata u Srbiji i dalje nema. Svesni smo da su za nove lekove potrebna finansijska sredstva, zato podržavamo napore Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, da zatraže dodatna sredstva kako bi lečili svoje građane", rekla je ona.

Direktorka sektora za lekove i farmakologiju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Jovana Simanović Milovanović, danas je na tribini najavila uvođenje inovativne terapije za rak pluća

"Centralna komisija za lekove donela je odluku i trenutno se pregovara sa farmaceutskim kućama oko inovativne terapije za karcinom pluća, kao jednoj od najprioritetnijih bolesti. Prvi lekovi će se naći na sledećoj listi koja izlazi krajem decembra, početkom januara. Terapiju pacijenti mogu da očekuju dva do tri meseca kasnije, nakon što bude sprovedena javna nabavka", rekla je Jovana Simanović Milovanović.

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije istakla je da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje zbrine više od 5.000 pacijenata, a da svaki četvrti koji uđe u ovu kliniku ima dijagnozu karcinoma pluća.

Ona je navela da je u prvih sest meseci svako odeljenje na toj klinici zabeležilo 25 odsto više pacijenata sa tom dijagnozom.

Govoreći o lečenju raka pluća, dr Goran Stojanović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine rekao je da se u poslednjih 10 godina situacija drastično menja pojavom ciljane i revolucionarne imunološke terapije.

Naveo je da primena savremenih lekova u najvećem broju slučajeva dovodi do potpunog ili delimičnog povlačenja tumora, koja su kod mnogih pacijenata dugotrajni.

On je naveo da bi važno organizovati rane skrininge kako bi se bolest otkrivala u što ranijoj fazi, kada su šanse za lečenje veće

Navodi da se za sada se savremenim terapijama pacijenti leče samo kroz donacije, kliničke studije ili posebno odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente.

Jedan od učesnika tribine bio je i Bratislav Atanasković (60) iz Kruševca, koji je oboleo od karcinoma pluća, koji se može lečiti imunoterapijom iz donacije.

Njemu je pre dve godine dijagnostikovan karcinom, ali imunoterapija mu je pomogla da ne bude samo još jedan broj u sumornoj statistici, kada je rak pluća u pitanju.

"Bio sam kandidat za imunoterapiju i prvu dozu sam dobio sredinom aprila 2018. godine. Nakon deset dana od prve doze osetio sam prvi boljitak, a već nakon tri terapije, tumor mi se smanjio za pola. Prestali su bolovi, a ja sam polako mogao da se vratim svom pređašnjem životu, vratio mi se apetit, postao sam raspoloženiji. I pored komplikacija koje ova bolest nosi sa sobom, sada sam dobro, nisam izleče, ali sam mnogo bolje. Nadam se da će i drugi pacijenti u Srbiji dobiti mogućnosti da se leče adekvatnom terapijom kako bi mogli da nastave da žive i sa dijagnozom raka pluća", rekao je Atanasković.

Član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije dr Davorin Radosavljević, istakao je da je veoma važno čuti glas udruženja obolelih od malignih bolesti.

"Sve je više pacijenata koji danas žive sa malignom bolešću, jer napredak svih vidova onkološkog lečenja vodi produženom preživljavanju ovih pacijenata, pa je razumljiva njihova zainteresovanost da im budu dostupni savremeni načini lečenja. Naš zajednički cilj je da pacijentima omogućimo što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih koji koriste u ovoj teškoj, zajedničkoj borbi za pretvaranje malignih bolesti u hronične i u borbi za izlečenje".

Učesncii konferencije složili su se da bi najvažnije bilo da se obezbedi što veći broj inovativnih lekova koji su sada dostupni samo kroz donacije ili kliničke studije, odnosno nađe na Listi lekova na teret zdravstvenog osiguranja.

Inače, godisnje u Evropi 500.000 ljudi dobije dijagnozu raka pluća. Karcinom pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u svetu, ali i u našoj zemlji, a novembar je mesec borbe protiv ove bolesti.

Podatak koji dodatno zabrinjava jeste da Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saki dan 13 osoba u Srbiji umre od raka pluća: Šta možemo da uradimo da to promenimo

Izvor: Blic, 19.Nov.2019

Od karcinoma pluća godiššnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba, što znači da se u proseku, dnevno ova bolest dijagnostikuje kod 16 osoba, a svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću, saopšteno je danas na tribini Udružženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima",...

Nastavak na Blic...

Lečenje od raka pluća na nivou od pre 20 godina

Izvor: Stetoskop.info, 19.Nov.2019

Tribina pod nazivom “Dokle smo stigli”, je danas održana u prostorijama EU info centra, u organizaciji Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, Udruženja medikalnih onkologa Srbije i Foruma pacijenata Srbije. Učesnici su uputili apel donosiocima odluka da podignu nivo lečenja...

Nastavak na Stetoskop.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.