Svakodnevna konzumacija jaja rizična za dobijanje dijabetesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakodnevna konzumacija jaja rizična za dobijanje dijabetesa

VAŠINGTON - Svakodnevna konzumacija jaja je povezana sa većim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, sugeriše studija naučnika sa Univerziteta Harvard.

Prateći 57 hiljada odraslih osoba istraživači su utvrdili da je svakodnevna konzumacija najmanje jednog jajeta povezana s 58 do 77 odsto većim izgledima za obolevanje od dijabetesa tipa 2, objavio je stručni časopis "Diabetes Care".

Studija nije pokazala na koji način bi jaja mogla biti povezana s dijabetesom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali naučnici veruju da ključnu ulogu ima holesterol, poznati faktor rizika za šećernu bolest.

Istraživači napominju da jaja sadrže važne hranljive materije - proteine, vitamine, minerale i takozvane dobre nezasićene masnoće, pa je važno njihovu konzumaciju ograničiti a ne i potpuno izbegavati.

Prema rečima naučnika, za smanjenje rizika obolevanja od dijabetesa tipa 2 je najvažnije održavanje zdrave telesne mase, pridržavanje uravnoteženog režima ishrane i određen nivo telesne aktivnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.