Izvor: Blic, 20.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako okupljanje je pravi praznik

Povratnici u sela kod Pakraca i Lipika u zapadnoj Slavoniji, da bi život učinili sadržajnijim, formirali su KUD „Vreteno" koje neguje srpske narodne običaje iz ovog kraja. U društvu je 40 članova svrstanih u nekoliko sekcija, a najbrojnije su folklorna i pevačka.

Predsednik KUD-a „Vreteno" Milan Ninković kaže da ih igra i pesma podstiču da ovde ostanu.

- Očuvanje naših običaja od Božića pa tokom cele godine nas motiviše da se okupljamo, družimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šijemo nošnje, veselimo... Često gostujemo u RS, Srbiji, a nastupamo i na smotrama srpskih društava u Hrvatskoj - kaže Ninković, koji je nadaleko poznat po sviranju na fruli i pesmi. Članovi KUD-a „Vreteno" su iz više sela u Slavoniji - Gornjeg Čaglića, Bukovčana, Subocke, Šeovice i još nekih.

- Svako okupljanje za nas je praznik, sreća i veselje koji nas podsećaju na preratno vreme. Evo, zimus čijamo perje za jastuke, vezemo, heklamo, pričamo o našim običajima i gostimo se slavonskim specijalitetima - gotovo uglas govore Milka i Mira Šarčević iz Čaglića, u čijoj kući je održano čijalo.

Došli su Dušanka i Zlata Pavić iz Bukovčana, Jelena Dolinić i Zlata Pavić iz Subocke, Nevenka Vukadinović, dve imenjakinje Mileve Mandić iz Čaglića, Nada Ančić iz Pakraca. Kasnije su im se pridružili i pevači i svirači Velimir Ković, Petar Dolionić, Milorad Matijević i Nikola Perić iz Šeovice, Proko Pavić iz Bukovčana i drugi... Pre čijala okupili su se u etnokući gde su pokazali mnoge predmete iz domaćinstva stare i po jedan vek.

- Ovde imamo natru ili stan, starinsku peglu, grebene, krevet, ormare, zemljane ćupove, drveno korito u kojem su se deca nekada kupala. Sve to smo sakupili ovde i izložili da se podsetimo pod svetlošću petrolejke - kazuje Milica Paunović (73), koja poput većine suseda živi sama, dok su se mlađi uglavnom nastanili u RS ili Srbiji.

U starinskoj kući Dragice Divić je stalna božićna postavka koju najbolje objašnjavaju Mileva Mandić i Rade Ninković.

- Kada ovde sednem za sto i slamu, kao da se vratim u mladost. Sve je kao nekada, česnica, kovrtanj, rakija, med, slama, badnjak... Narod se ovde okupi pa pričamo o tome, da se ne zaboravi - kaže 80-godišnja Mileva.

KUD „Vreteno" planira da tokom godine prikaže više narodnih običaja.

- Oko vretena, kudelje vune, vatre, pletiva i lampe smo se davno okupljali. Onda smo to napustili, ali je došlo vreme da se opet vratimo tome jer za mnoge ljude ovde, većinom povratnike, to predstavlja život, sreću i razlog opstanka u ovom kraju gde je nekada bilo deset puta više ljudi - saglasno je nekoliko naših sagovornika, koji su uz bogatu trpezu i pesmu ostali do u kasnu januarsku noć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.