Svaki šesti Beograđanin je u potrazi za poslom

Izvor: Press, 26.Feb.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki šesti Beograđanin je u potrazi za poslom

Stručnjaci tvrde da je znatno veći broj onih koji su bez posla ili rade u sivoj zoni, a to dokazuje i podatak da se pre tri godine na popisu njih 129.087 izjasnilo kao nezaposleno.
Radnom mestu u prestonici, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nada se čak 21.391 lice sa fakultetskom diplomom. Na posao čeka i 21.355 sugrađana sa završenom trogodišnjom školom, a 38.082 sa četvorogodišnjem obrazovanjem.
- Najduže na zaposlenje čekaju lica >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bez zanimanja i stručne spreme, maturanti gimnazije, servisni mašinski mehaničari, poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja, inženjeri arhitekture, doktori stomatologije, pravnici... S druge strane, oni koji imaju zanat u rukama lakše dolaze do posla - kažu u NSZ.
Najveća stopa nezaposlenosti od 22,7 odsto zabeležena je u aprilu 2012. godine, a prema poslednjem raspoloživom podatku iz ankete o radnoj snazi, sprovedenoj u oktobru 2013. godine, nezaposlenost u Beogradu iznosi 16,9 odsto. Statistika pokazuje da na evidenciji ima više nezaposlenih žena - 60.731, u odnosu na muškarce - 50.591.
Ekonomista Goran Nikolić kaže da su rezultati popisa najrelevantniji, jer je njime obuhvaćena svaka jedinka, za razliku od ankete koja se radi na uzorku.
- Svako ko je nezaposlen može da se registruje na NSZ, jer uz to može da dobije i neke privilegije. Ja ne vidim da će uskoro moći da se reši toliki problem nezaposlenosti, jer ne vidimo neke konkretne ugovore za zapošljavanje, već samo memorandume koji su neobavezujući - kaže Nikolić.
Među onima koji dugo čekaju posao na birou je i Vladana N. (34), ekonomski tehničar.
- Posao na birou, uz kraći prekid, čekam već šest godina, za to vreme me niko nije pozvao za posao. Jedino dobro u tome je što imamo zdravstvenu knjižicu i jeftiniji prevoz - kaže Vladana.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.