Svaki sat unikat

Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki sat unikat

Marko Popović, osnivač i bubnjar nekadašnje grupe „Far“ i nesuđeni glumac, pored bavljenja muzikom počeo je da pravi neobične časovnike

Sećate li se Ušketa iz nekada popularne domaće serije „Sivi dom"? A pesme: „Sve što želim u ovom trenutku"? Još ako dodamo stihove „Idi, idi, iz života moga, srce mi je izgorelo moje, a duša je ostala bez svoga... Ne, neću žaliti, srce mi je puno radosti"... Sad vam je, verovatno, već sve jasno, jer je ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pesma svojevremeno izašla iz okvira televizijske serije za koju je pravljena, a komponovao ju je Marko Popović sa svojom, tada veoma poznatom, pop-rok grupom „Far".

E, taj Uške, odnosno Marko Popović, naš je sagovornik. Glumac u pokušaju i uspešni muzičar, tačnije bubnjar, pored stalne, neprolazne ljubavi – muzike, već 12 godina se bavi i pravljenjem neobičnih satova.

– Otkad se 1996. godine, posle 18 godina postojanja, grupa „Far" čiji sam osnivač raspala, počeo sam da izrađujem originalne zidne satove i uspevao da svih ovih godina, pored povremenog bavljenja muzikom, da preživim zahvaljujući njima – priča Marko Popović, koji noću svira bubnjeve, danju slika, rezbari i bavi se stolarijom.

Na tu ideju je došao slučajno, kad je u dokolici spojio nekoliko svojih talenata i shvatio da od svega što vidi može da napravi sat.

A kakvi su ti satovi, uverili smo se uz pomoć Markovog kataloga u kojem ima više od 300 različitih modela, fotografija satova koje nepresušnom maštom neumorno stvara. I ne samo tako.

– Dovoljno je da donesete neku fotografiju koja vam se sviđa, svoj portret ili bilo koju drugu sliku, ja ću je preslikati na sat.

Željenu fotografiju uvećam, skeniram i uz pomoć indiga preslikam na drvenu medijapan ploču. Onda po konturama slike ručnom testericom, sličnom onoj koji klinci koriste na opštetehničkom obrazovanju, precizno izrežem željeni oblik. Kad sliku obrežem testericom, onda njeno naličje i ivice zaštitim bojom, a crtež na medijapanu obojim postojanim, vodootpornim akrilnim bojama. Na sve to stavim mehanizam i sat je gotov – objašnjava Marko, kao da je to nešto najlakše na svetu, a zaboravlja da pomene da mu za izradu jednog časovnika, u proseku, treba najmanje pet sati rada.

Pri tom, najviše vremena mu oduzima crtanje (za rezbarenje i baratanje testericom se, kaže, baš izveštio), ali mu nije žao, „jer je slikanje oduvek voleo".

Pokazuje mnoštvo slika koje je naslikao, satove sa raznim portretima, Diznijevim junacima koji samo što ne progovore, duhovito prikazane horoskopske znake, pejzaže, drage kuće i ulice, ali i ikone.

– Sve što zamislite mogu da pretvorim u sat. Kvalitetan, sigurno, jer na svoje mehanizme dajem i garanciju na dve ili tri godine.

Oni koji žele da imaju ovo malo umetničko delo, s upotrebnom vrednošću za sebe ili poklon, lako nađu Marka Popovića u novobeogradskim blokovima gde stanuje i radi..

Možda baš zbog svega toga čime se bavi nije stigao da se oženi, ali ima vremena – njegovi će satovi otkucati „tačan čas" i za to.

Nada Torlak

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.