Svaki drugi radi na crno

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki drugi radi na crno

Sremska Mitrovica - Iako Gradska uprava za privredu ne raspolaže tačnim podacima o broju zaposlenih u maloj privredi (zbog nepostojanja strategije razvoja malog preduzetništva), u Udruženju preduzetnika Sremske Mitrovice tvrde da je zbog zatvaranja radnji samo u ovoj godini bez posla ostalo oko 2.000 ljudi. Prema nezvaničnim podacima, u preostalih 1.400 ugostiteljskih i trgovinskih objekata radi 2.800 zaposlenih i isto toliko radnika na crno, najčešće za 150 evra pa i manje mesečno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<



- Već dve godine radim u ovoj pekari na crno. Posla za stalno nigde nema, otpušten sam kao tehnološki višak iz '’Žitoprometa’’, žena ne radi, sin studira, ćerka je u srednjoj školi. Od nas 20 koji ovde radimo, samo trojica su prijavljena. Zdravsteno osiguranje imam preko biroa, a na penziju ne smem ni da mislim. Pristao sam dobrovoljno na ovaj status, jer nas je gazda otvoreno pitao da li ćemo da nas prijavi uz platu od 18.000 ili će da nas plaća 30.000 dinara - priča Mitrovčanin koji je želeo da ostane anoniman.

Pre izvesnog vremena, kako kaže, inspekcija je posetila pekaru i tražila od radnika, među kojima je bio i on, da pregleda njihove ugovore o radu. Kako ih niko od njih nije imao, vlasnik je obećao da će ih za koji dan doneti na uvid. U međuvremenu su ugovori napravljeni i overeni, dok su svi ilegalni radnici, u strahu od gubitka posla, pristali na gazdinu prevaru da datum bude lažiran i pomeren na nekoliko dana pre posete inspektora.

Priču ovog radnika, potvrđuju i predstavnici sindikata tvrdeći da im se za pomoć svakodnevno obraćaju radnici koji rade na crno, ali kada ih upute u pravnu proceduru ubrzo odustaju, pa vrlo mali broj prijava stigne do inspekcije rada.

- Celokupna mitrovačka industrija je lošom privatizacijom potpuno uništena, a na hiljade radnika ostalo bez posla. Sa druge strane iz srednjih škola svake godine izađe po 2.000 mladih ljudi, od kojih većina ne nastavlja dalje školovanje već takođe traži posao. U teškoj situaciji su podjednako svi, a osobito osobe u srednjim godinama, takozvane žrtve tranzicije, između 45 i 55 godina, kojima je penzija još daleko, a niko neće da ih zaposli. Rad na crno je nužno zlo, koje sama država zbog socijalnog mira toleriše. Akcija na državnom nivou traje još od 2003. godine, ali da je sve to demagogija svedoči i broj inspektora rada koji prate tu problematiku. Ceo Srem pokrivaju samo četiri inspektora - kaže Dragan Marković, bivši regionalni poverenik sindikata '’Nezavisnost’’.

U najvećem broju slučajeva, kako kaže, radnici ne poznaju svoja prava, a važno je znati da po Zakonu o radu ukoliko radnik nije potpisao ugovor o radu a počeo je da radi, smatra se da je zasnovao radni odnos na neodređeno vreme, te ima sva prava koja iz tog proističu. Po njegovim rečima, radnik poslodavca može i anonimno prijaviti, a ako inspektor rada na licu mesta utvrdi nepostojanje ugovora o radu sledi rok od 15 dana da to učini, nakon čega se primenjuju kazne.

Inspektori našli samo trojicu neprijavljenih

Od Žarka Lera, načelnika inspekcije za rad i radne odnose za Sremski okrug, '’Blic’’ saznaje da su za nesavesne poslodavce koji radnike zapošljavaju na crno predviđene kazne od 400.000 do 500.000 dinara za preduzetnike, odnosno od 800.000 do milion dinara za pravna lica.

- Na teritoriji Sremskog okruga obavljeno je 469 inspekcijskih nadzora. Evidentirano je 4.689 radnika u radnom odnosu i samo tri radnika na crno. Cifra svakako nije realna, jer se poslodavci dovijaju na različite načine da izbegnu kazne, antidatiraju ugovore o radu ili nam uz razne izgovore prolongiraju njihovo stavljanje na uvid, taman toliko koliko im je vremena potrebno da te radnike prijave - kaže Lero.

On naglašava da se pomenute malverzacije često dešavaju uz saglasnost samih radnika koji su prisiljeni raditi na crno, a inspekciji se obrate tek u slučaju otkaza, kada je već kasno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.