Svaki drugi adolescent prisustvovao tučama

Izvor: Blic, 22.Jan.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki drugi adolescent prisustvovao tučama

Oko 80 odsto učenika prisustvovalo je tučama, a više od polovine zastrašivanju, pokazalo je prvo veliko istraživanje o prisutnosti nasilja koje je sprovedeno među učenicima deset srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci.

Nasilje oko 77 odsto učenika ne bi smelo da prijavi zbog straha od osvete, dok više od 81 odsto njih očekuje zaštitu od škole.

Istraživanje u kome je učestvovalo hiljadu srednjoškolaca obuhvatilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Veliku Plani i Smederevsku Palanku u kojima su neka ranija istraživanja pokazala porast nasilja. Ipak, fizička agresivnost najizraženija je u Beogradu, a najmanje u Novom Sadu.

- O nasilju u okolini izveštava 20, dok o nasilju od strane drugih učenika govori oko 50 odsto učenika. Ocena 48,7 odsto ispitanika je da agresivnost nekih učenika ugrožava i njihovu bezbednost, a 34 odsto govori o postojanju grupa učenika koji terorišu. Samo 75 učenika smatra da je nasilnik bio kažnjen i 160 da je maltretirana osoba posle bila zaštićena. Lično iskustvo maltretiranja ima 105 srednjoškolaca - kaže Sanja Batić, autorka istraživanja o prisutnosti nasilja u školama koje je sprovedeno prošle godine u okviru dvogodišnjeg projekta i kampanje „Srbija bez nasilja".

Rezultati istraživanja pokazuju da je prisutno i fizičko i verbalno nasilje od strane nastavnika, kao i da za većinu učenika ne postoji osoba kojoj bi poverili da trpe neki od vidova nasilja.

- Nažalost, nismo iznenađeni, ali je uvek poražavajuće čuti ovakve podatke. Potrebno je da se kroz razne aktivnosti u školama promoviše nenasilje i zbog toga smo se uključili kako bismo kroz edukaciju doprineli boljoj slici - objašnjava Katarina Kovačević, profesorka Srednje škole „Nikola Tesla".

Veću fizičku agresivnost pokazuju učenici sa lošijim uspehom, dok su verbalnom sukobu skloniji bolji učenici koji su u većem procentu svesniji prisutnosti nasilja.

Takođe, istraživanje pokazuje i velike distance kada su u pitanju odnosi prema nacionalnim manjinama, homoseksualcima ili osobama sa invaliditetom.

Prema rečima autora projekta, iako su podaci poražavajući, rezultati su pokazali da postoji povećanje svesti o prisutnosti nasilja i da se ono primećuje. Ipak, postoji spremnost mladih da sami pomognu osobi koja trpi nasilje (oko 68 odsto), kao i veliko poverenje u školu (81,8 odsto) da preduzme mere zaštite od nasilja.

- Mladi su motivisani da se suoče sa problemom, ali očekuju veliku podršku nastavnika i roditelja da im pomognu. Takođe, bes i revolt učenika izaziva i kada oni vide da se nasilje ne kažnjava i da niko ne odgovara. Potrebno je ne da se borimo protiv nasilja, već da promovišemo nenasilje i to kroz sticanje veština za nenasilan, konstruktivan i partnerski način reagovanja. Deca do sedme godine već nauče 30 glagola za „udariti" i zato treba širiti poruku nenasilja - kaže Zoran Zlatković, koordinator projekta „Srbija bez nasilja" koju je pokrenula Organizacija kreativnog okupljanja „Oko" uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta.

Istraživanje, sprovedeno zajedno sa Centrom za omladinski rad, Omladinskom nevladinom organizacijom iz Novog Sada, Udruženjem građana „Svet reči" iz Velike Plane i „Femina" iz Smederevske Palanke, uskoro će se naći u priručniku koji je namenjen školama.

Učešće u nasilju

tuča78,8%

pljačka18,6%

seksualno zlostavljanje9,5%

pucnjava24,4%

zastrašivanje57,1%

Odnos prema drugačijima

maltretiranje homoseksualaca23,1%

jezik manjina u školama22,6%

izbegavanje drugačijih osoba15,2%

učenici sa invaliditetom ne treba da idu u redovne škole21,7%

Nasilje nastavnika

ismeva učenike45.4

fizičko nasilje18.7

grubo ponašanje47.2

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.