Svaki dan  je aprilili

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki dan je "aprilili"

U Šapcu prvi april traje tokom čitave godine. Šapčani, zbog smisla za šalu, imaju i drugo ime - Čivijaši. Oni kažu da su sami sebi smešni, da se smeju novonastaloj situaciji, svojim, ali i glupostima drugih, kao i političarima.

Čivijaši se od davnina smeju svetu i sebi. Nekadašnje anegdote i šale u čuvenim šabačkim kafanama, vašaru i pijaci, zamenile su dosetke na društvenim mrežama, ali se duh nije menjao. Istina, zbog krize, osmeh je nešto kiseliji, a najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se smeju.

U kultnoj čivijaškoj emisiji lokalnog radija kažu da materijala za humor i satiru ima više nego ikad, a slušaoci su postali redovni saradnici.

Svetlana Ljubić, urednik radio emisije "Čivijaška vrteška" kaže da je stvarnost siva, ali zato humoristi i satiričari imaju posla.

"Kad je bilo aktuelno mleko, jedan slušačac je odmah poslao poruku: "Popiješ čašu mleka, i Bog te vidi!", ili jedan kolega kaže: "Stezao bih i ja kajiš, ali nemam oko čega", kaže ona.

Smisao za šalu deo je i šabačkog mentaliteta, zato su od davnina omiljeni u okruženju.

Direktor Muzeja u Šapcu Branislav Stanković kaže da je čivijaški duh konstantan i nije se menjao.

"Čivijaši imaju bunt protiv kvazi autoriteta, onih koji nemaju kvaliteta i zato ih brzo humorom postave na svoje mesto", kaže Stanković.

I pored preletača na lokalnom političkom nebu, Čivijaši tvrde da je u Šapcu uvek vedrije. Smeh je ovde lek i najjače oružje, pa i na krizu "udaraju" čivijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.