Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki četvri fudbaler u Hrvatskoj stranac

ZAGREB - U Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi prisutno je sve više stranih fudbalera. Od ukupno 290 igrača njih 74 su iz inostranstva, odnosno 25,5 odsto, što je veći odstotak nego ikad prije! Prednjače Dinamo, Rijeka i Istra, splitski dvojac Hajduk i Split također posežu za strancima, dok u ostatku lige veliku većinu kadra čine domaći fudbaleri.

Ovaj trend prisutan je zadnjih nekoliko godina, a glavni uvoznici inostranih fudbalera su najsnažniji klubovi. Dinamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Rijeka, Hajduk i Split, neki prije neki kasnije, krenuli su u potragu za kvalitetnim imenima izvan Hrvatske. Istu politiku ima Istra, a ostali su više-manje okrenuti domaćim rješenjima.

Rijeka prati Dinamo

Zagrebački Dinamo ima najviše inostranih fudbalera, ravno polovinu kadra. Posljednji je stigao Petar Stojanović iz slovenačkog Maribora, a nekoliko godina su u Maksimiru Junior Fernandes, Soudani, Henriquez i ostali. Glavni skok u odnosu domaći - strani Dinamo je doživio na ljeto 2014. godine kada su, između ostalih, stigli Sigali, Matel, Goncalo i Machado.

Prave rezultate teško je dostići bez kvalitetne dopune iz drugih zemalja, a svjesni su toga i u Rijeci. Dok Plavi kupuju širom svijeta, Rijeka svoje adute uglavnom pronalazi u susjedstvu i na području regije. Imaju po dvojicu Slovenaca, Albanaca, Makedonaca i Crnogoraca te po jednog Rumuna i Švajcarca. I taj Švajcarac nije ‘zapravo’ Švicarac, već su mu korijeni hrvatski, a radi se o bivšem napadaču Schalkea i Züricha Mariju Gavranoviću.

Hajduk nastoji ne izgubiti identitet, ali ne valja gubiti ni sportske bitke protiv vodećeg dua pa im odstotak stranaca iznosi 32 odsto. Dva su Ukrajinca i Argentinca, a stranci su se uglavnom pokazali i kao pojačanja. Jefferson, Velazquez i Bilij odradili su dobru jesen, Radčenko se nije nametnuo, a Ohandza ima problem sa zdravljem.

Split je u upravo u ovoj sezoni napravio najveći iskorak u povećanju broja stranih fudbalera, s 18 odsto su došli na 33. Rrahmani i Vidović važne su karike Sablićeva sastava, a na proljeće se puno očekuje od Aleksandra Miljkovića.

Najmanje stranaca u MAXtv Prvoj ligi imaju Lokomotiva i Osijek, samo 12 odsto.

(N.N./Jutarnji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.