Svaka treća dojilja dobije upalu dojki

Izvor: Blic, 09.Jan.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka treća dojilja dobije upalu dojki

Svaka treća dojilja dobije upalu dojki. Ova upala, odnosno mastitis, manifestuje se crvenilom kože dojke, njenim oticanjem, povišenom telesnom temperaturom, a ponekad i curenjem gnoja zajedno sa mlekom. Redovnim pražnjenjem mleka svaka majka bi mogla da izbegne ovu infekciju.

Mastitis se najčešće javlja nakon porođaja za vreme dojenja i to najčešće u toku prve tri-četiri nedelje posle porođaja. Mesto kroz koje ulazi infekcija jesu mlečni kanalići od površine kože >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema unutrašnjosti dojke kroz pukotine na bradavici.

Ove pukotine nastaju zbog oslabljenog organizma majke ili iscrpljenosti i kao posledica začepljenih mlečnih kanalića. Ispucale bradavice se javljaju i kod nepravilnog dojenja uz uvučene ili jako pljosnate bradavice.

- Infekcija nastaje ushodnim putem od bradavice dojke i širi se preko mlečnih kanalića. Polazna tačka infekcije je ispucala bradavica koja se zove ragada, a najčešći prouzrokovači mastitisa za vreme dojenja jesu stafilokoke i streptokoke - ističe dr Aleksandra Kostić, ginekolog iz Doma zdravlja "Simo Milo­šević”.

Otečena i jako bolna dojka sa napetom i crvenom kožom na njoj gotovo su siguran pokazatelj ovog zapaljenja. Najčešće počinje jednostrano, ali može zahvatiti i obe dojke. Pored toga, postoji i povišena temperatura i loše opšte stanje celog organizma. Kod uznapredovalog mastitisa, pri istiskivanju mleka iz bradavice, zajedno sa mlekom izlazi i gnoj. Kada se na vatu istisne mleko, na vati ostane gnoj i to je tzv. Biderov znak.

Prepunjenost dojki i mastitis imaju neke slične simptome, pa se majke nekad bespotrebno uspaniče. Pre potpune uspostave laktacije, odmah posle porođaja hoće da se javi prepunjenost dojki. Ovde zdravstveno stanje majki obično nije narušeno, a prepunjenost se često javlja kod obe dojke. Mastitis je upala dojke koja zahteva lekarsku intervenciju.

Prepu­njenost dojki leči se učenjem dojenja, redovnim dojenjem, primenom toplih obloga i masiranjem dojki pre dojenja. Takvim merama se podstiče laktacija i sprečava zastoj mleka u mlečnim kanalićima. Zastoj mleka u kanalićima pogodan je za naseljavanje bakterija i ako se pravovremeno ne prepozna, nastaje infekcija - mastitis. Međutim, kako kaže dr Kostić, sam zastoj mleka u dojci neće da prouzrokuje mastitis ukoliko ne postoji i infekcija.

- Kod mastitisa je najbolje da se privremeno prestane sa dojenjem, ali da majka nastavi sa intenzivnim pražnjenjem dojke uz primenu antibiotske terapije i hladnih obloga. Ukoliko dođe do formiranja apscesa - gnojne upale u potkožnom tkivu - neophodna je i hirurška intervencija - kaže naša sagovornica.

Terapija ispucalih bradavica podrazumeva upotrebu kortizonskih krema nakon svakog dojenja, obično ne duže od dva dana. Ukoliko imate ispucale bradavice, posavetujte se sa svojim lekarom ili patronažnom sestrom.

Dr. Aleksandra Kostić: Prevencija mastitisa

Prevencija mastitisa je redovno pražnjenje dojki da bi se sprečio zastoj mleka i pravilna higijena, koja podrazumeva pranje dojki sapunom i vodom pre i posle dojenja i brisanje bradavice razblaženim alkoholom. Posle dojenja i toalete bradavice najbolje je staviti na bradavicu sterilnu gazu i tako je zaštititi od infekcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.