Izvor: Beta, 06.Mar.2020, 19:16 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Švajcarski grijer proglašen najboljim sirom na svetu
Švajcarski sir vrste "Grijer" najboljim na svetu proglasio je glasanjem rekordan broja učesnika iz 26 zemalja na Svetskom takmičenju sireva u američkoj saveznoj državi Viskonsin.Proizvodjaču pobedničkog sira, Mihaelu Špiheru iz Berna, iz mlekare "Mauntin Dejri Fricenhaus" (Mountain Dairy Fritzenhaus), to je druga pobeda na "Svetskom šampionatu", jer je pobedio i 2008. godine.Drugoplasirani je takodje iz Švajcarske: tvrdi sir od kravljeg mleka "Galus Grand CRU" koji je proizvela "Hardegger Kaese AG", objavio je list "Viskonsin Stejt Džornal".Takmičenje koje se svake druge godine održava u Medisonu, najveće je za sir, maslac i jogurt na svetu, a počelo je u utorak s rekordnih 3.667 proizvoda kandidovanih za nagrade.Sir je degustiralo 55 sudija, koji su tokom takmičenja, uz sir ocenjivali još 132 kategorije mlečnih proizvoda. Sudije su bile profesionalni ocenjivači sira, proizvodjači, kao i kupci, profesori tehnologije mlečnih proizvoda i naučni istraživači iz 19 zemalja sveta i iz 14 američkih saveznih država.Na prethodnom takmičenju, 2018. godine, francuski tvrdi sir od ovčjeg mleka "Eskiru", proizveden u "Moleon Fromažeri", osvojio je najviše priznanja.Zbog nemogućnosti da doputuju zbog novog koronavirusa, sa ovogodišnjeg takmičenja izostali su jedan sudija i 30 ljudi s jednog univerziteta u Japanu, saopštili su organizatori.