Švajcarska šalje još 1,5 miliona franaka za izbeglice

Izvor: Studio B, 29.Okt.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska šalje još 1,5 miliona franaka za izbeglice

Švajcarska će Srbiju pomoći sa još 1,5 miliona franaka za rešavanje problema sa izbeglicama, najavio je potpredsednik Švajcarske Konfederacije Johan Šnajder Aman, koji sutra dolazi u posetu Srbiji.

Najveći deo tih sredstava će u Srbiju stići preko UNHCR-a, rekao je Šnajder Aman i podsetio da je njegova zemlja za iste namene do sada već obezbedila 150.000 franaka.

Šnajder Aman je ocenio da se Srbija sa prilivom izbeglica nosi na "kompetentan i efektivan nacin", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zbog čega, kako je rekao, treba da bude pohvaljena.

Impresioniran akcijama solidarnosti unutar civilnog društva u Srbiji, Švajcarska planira da podrži ove organizacije sa oko 200.000 švajcarskih franaka, rekao je Šnajder Aman u intervjuu za Blic.

Potpredsednik Švajcarske kaže da su politički i privredni odnosi Srbije i Švajcarske odlični.

"Premijer Vučić bio je u Švajcarskoj u junu, a sada ja dolazim u Srbiju. Intenzitet naših odnosa odražava se takođe i na one privredne. Ukupni iznos švajcarskih investicija u Srbiji uskoro će dostići milijardu franaka", rekao je.

Ipak, kako je dodao, postoji veliki neiskorišćeni potencijal, kako u trgovini, tako i u investicijama. Oko 200 švajcarskih kompanija već je prisutno u Srbiji, a gotovo svakodnevno nove iskazuju interesovanje.

Na pitanje koji bi bio njegov savet srpskim firmama i privatnicima, on je rekao da bi trebalo posvetiti veću pažnju domaćim investicijama i investicijama malih i srednjih preduzeca.

Pored toga, kljuc švajcarskog privrednog uspeha je u obrazovnom sistemu, koji ohrabruje mlade ljude da pristupe privatnim firmama radi obuke za posao čim završe obavezno školovanje, obicno sa 16 godina, rekao je švajcarski zvaničnik.

"Želeo bih da snažno ohrabrim srpske firme da angažuju mlade ljude i obezbede im podsticaje koji mogu da budu zarada, cak i skromna, kao i perspektiva dugorocnog profesionalnog i licnog razvoja," dodao je on.

A na pitanje da li je zadovoljan ulogom Srbije u predsedavajućoj trojki OEBS-a, koju pored Srbije čine Švajcarska i Nemačka, on je odgovorio potvrdno.

"Zajednički radni plan koji su izradile Švajcarska i Srbija nastavlja da se primenjuje onako kako je dogovoreno 2013. Najviše energije bilo je i nastaviće da se usmerava ka ukrajinskoj krizi, u cemu OEBS nastavlja da igra centralnu ulogu," zaključio je Šnajder Aman.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.