Rasizam u švajcarskoj policiji? Šestorica službenika pred sudom zbog ubistva

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 17:23

Rasizam u švajcarskoj policiji? Šestorica službenika pred sudom zbog ubistva

Šestorica švajcarskih policajaca optuženih za smrt muškarca iz Nigerije danas se pojavila pred sudom.

Žrtva je doživela smrtonosni srčani udar dok su ga policajci držali prikovanog za zemlju.

Policajci, koji su svi belci, optuženi su za "ubistvo iz nehata" Majka Bena Pitera, 39-godišnjeg Nigerijca, u Lozani 2018, što je slučaj koji advokat njegove porodice Smion Ntah uporedio sa smrću Džordža Flojda u SAD.

Policajci su negirali da su izvršili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivično delo i naveli da su Piterovu smrt izazvali drugi faktori.

Smrt Bena Pitera izazvala je proteste aktivista koji su optužili švajcarsku policiju za institucionalni rasizam, što je policija negirala.

Ntah je rekao da je položaj u kojem je bio Ben Piter uporediv sa onim koji je izdržao Džordž Flojd i da je "na kraju izazvao srčani udar", i potom pokazao fotografiju policajca, pikselisanog lica, koji pokazuje palac gore pored grafita ''RIP MAJK''.

Advokatica odbrane Džulijet Perin danas je na suđenju odbacila poređenje sa smrću Džordža Flojda, uz komentar da to ''uopšte nije ista stvar''.

U optužnici se navodi da Ben Piter nije udovoljio zahtevima policije i da su policajci koristili biber sprej i udarce kolenom u rebra i međunožje kako bi ga spustili na zemlju i vezali mu lisice, i dodaje se da je on nastavio da se otima dok ga je nekoliko policajaca držalo licem nadole tri minuta, dok nisu primetili da je izgledao bez svesti.

Policajcima preti maksimalna kazna od tri godine zatvora ako budu osuđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.