Švajcarska: Vozač imao srčani udar?

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: Vozač imao srčani udar?

Švajcarska -- Švajcarski tužilac zadužen za istragu nesreće belgijskog autobusa izneo je mogućnost da je vozač pretrpeo srčani udar, pored još dve pretpostavke koje ispituju.

Švajcarski tužilac zadužen za istragu nesreće belgijskog autobusa izneo je mogućnost da je vozač pretrpeo srčani udar i da je umro za volanom, pored još dve pretpostavke koje se ispituju, piše današnji britanski "Dejli telegraf".

Tužilac Olivije Elsig s velikom verovatnoćom tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je vozač autobusa doživeo srčani udar i odbacuje mogućnost da je neprilagođena brzina bila uzrok saobraćajne nesreće u Švajcarskoj, u kojoj je poginulo 28 osoba, od kojih 22 deteta.

"Tri pretpostavke se ispituju: prvo - tehnički problem, drugo - zdravlje vozača i treće - ljudska greška", rekao je tužilac Elsig novinarima u Sionu u Švajcarskoj.

Tužilac Elsig tvrdi da vozač nije vozio prebrzo, pošto su ispitani brojni svedoci, među njima i drugi vozači, i da je izvršena obdukcija poginulog vozača koji je upravljao autobusom koji je udario u zid tunela kod grada Sijera u švajcarskom kantonu Vali, na auto-putu A9 oko 21.15 po lokalnom vremenu, tokom povratka dece iz Belgije sa skijanja u Švajcarskoj.

S druge strane, deca koja su preživela tešku saobraćajnu nesreću ispričala su da je vozač autobusa neposredno hteo da ubaci DVD neposredno pre nesreće, navodi belgijski dnevnik "Najnovije vesti" (Het Laatste Nieuws).

To su ispričala povređena deca roditeljima i osoblju u švajcarskim bolnicama, dodaje list koji, međutim, ne navodi svoje izvore.

List takođe prenosi zvaničnika švajcarske policije Renata Kalbermatena koji te tvrdnje naziva nagađanjima i navodi da video snimci u tunelu to ne potvrđuju iako su istražitelji proučavali i takvu mogućnost.

Pozivajući se na neimenovane svedoke, list piše i da je jedan profesor malo pre nesreće dao DVD vozaču.

Belgijski list navodi da je do tih informacija došao od svojih specijalnih izveštača iz Švajcarske i od švajcarskog dnevnika "Argauer cajtung".

Saobraćajna nesreća se dogodila u uslovima dobre vidljivosti, na relativno mirnom putu, deca su bila vezana i ni jedno drugo vozilo nije učestvovalo u udesu, što ukazuje na to da je uzrok nesreće ili loše zdravlje ili greška vozača.

Počast žrtvama, troje dece kritično

Šef policije šcajcarskog kantona Vale Kristijan Varone rekao je da je identifikovano 19, od 28 žrtava.

"Identifikacije preostalih devet žrtava je u toku", rekao je on na konferenciji za novinare na mestu nesreće, gde su došli rođaci žrtava da polože cveće i upale sveće.

Devetoro dece u autobusu išlo je u školu u belgijskom gradu Lomeru, u blizini holandske granice, a jedno je išlo u školu u Heverleu, predgradju Luvena.

Od tih učenika u Lomelu, osam je živelo u Belgiji, a deveti djak je išao u školu tako što je svakodnevno prelazio preko granice.

U autobusu su se nalazila deca uzrasta izmedju 11 i 12 godina iz dve katoličke škole u Flandriji - škole u Štekskeu i škole Sint-Lambertus iz centralnog dela Belgije.

U nesreći je povredjeno još 24 dece, medju kojima troje teže.

U medjuvremenu, AFP je javio iz Švajcarske da je osmoro belgijske dece, koja su povredjena u nesreći, na putu za Belgiju.

"Sada bi trebalo da su u avionu", rekla je predstavnica bolnice u kantonu Vale, Florens Rengli na konferenciji za novinare.

Prema izveštaču francuske agencije, po tu decu je u grad Sion došao belgijski transportni avion C-130 Herkules.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgija: Vozač autobusa doživeo srčani udar?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2012

LONDON -..Švajcarski tužilac zadužen za istragu nesreće belgijskog autobusa izneo je mogućnost da je vozač pretrpeo srčani udar i da je umro za volanom, pored još dve pretpostavke koje se ispituju, piše današnji britanski "Dejli telegraf" (Daily telegraph)...Nesreća u kojoj je i 28 osoba teško...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vozač doživeo srčani udar?

Izvor: Šumadija Press, 15.Mar.2012

Švajcarski tužilac zadužen za istragu nesreće belgijskog autobusa izneo je mogućnost da je vozač pretrpeo srčani udar..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.