Švajcarska: Referendum o advokatu za životinje

Izvor: Blic, 07.Mar.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: Referendum o advokatu za životinje

Stanovnici Švajcarske izjašnjavaju se danas na referendumu da li i životinje treba da dobiju ustavom zagarantovano pravo da imaju advokata na sudu.

To pitanje je već duže vreme predmet rasprave između udruženja za zaštitu životinja i onih koji smatraju da bi takva pravna odredba dovela u pitanje osnovne principe pravosuđa.

Udruženja za zaštitu životinja smatraju da bi dodeljivanje advokata po službenoj dužnosti pružalo sigurnost da interesi životinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budu pravilno zaštićeni, kao i da će time biti sprečeni slučajevi okrutnosti.

Vlada Švajcarske u kojoj već postoje veoma strogi zakoni koji štite životinje, preporučila je glasačima da odbace ovaj predlog.

Švajcarska nacionalna televizija je javila rano posle podne da prema podacima jedne agencije za ispitivanje javnog mnenja, izjave Švajcaraca posle glasanja na referendumu pokazuju da će velika većina glasati protiv takvog predloga.

Vlada u Bernu je svesna da bi održavanje nacionalne mreže advokata za životinje palo na teret poreskih obveznika.

Predlogu se takođe protivi i moćni lobi švajcarskih poljoprivrednika. Suočeni sa kresanjem subvencija i padom cena mleka, švajcarski farmeri u advokatima za životinje vide samo još jednu birokratsku prepreku u sistemu koji je po njima prezasićen zakonima o zaštiti životinja.

U Švajcarskoj već od 1992. godine postoji jedan advokat koji brani životinje na sudu. To je Antoan Getšel koji je dosad zastupao interese mnogih pasa, mačaka, krava, ovaca, pa čak i riba.

"Govoriti u ime onih koji ne mogu da govore u svoje ime je sama srž pravde", smatra Getšel.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarci se danas izjašnjavaju o advokatu za životinje

Izvor: SrbijaNet.rs, 07.Mar.2010

Stanovnici Švajcarske izjašnjavaju se danas na referendumu da li i životinje treba da dobiju ustavom zagarantovano pravo da imaju advokata na sudu. To pitanje je već duže vreme predmet rasprave izmedju udruženja za zaštitu životinja i onih koji smatraju da bi

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.