Švajcarci za ograničavanje doseljavanja stranaca

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci za ograničavanje doseljavanja stranaca

Švajcarci su podržali na referendumu uvođenje ograničenja za imigrante. Za uvođenje ograničenja izjasnilo se 50,3 odsto glasača, a protiv je bilo 49,5 odsto.

Švajcaraci su na današenjem referendumu tesnom većinom izglasali ograničavanje doseljavanja stranaca.

Švajcarska televizija SRF javila je da je na referendumu za inicijativu nacionalističke Narodne stranke glasalo 50,5 odsto birača, a protiv ograničavanja doseljavanja stranaca bilo je 49,5 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Najviše glasova za tu meru je bilo u nemačkim i italijanskim kantonima, i u seoskim područjima.

Švajcarska vlada i većina partija protivile su se uvođenju kvota za sve vrste doseljenika, smatrajući da bi to škodilo privredi i odnosima Švajcarske sa Evropskom unijom.

Zbog ishoda refrenduma kojim se ograničenja ipak uvode, vlada će morati da sa EU ponovo pregovara o jedva postignutom sporazumu o slobodnom kretanju radnika.

Poslednji put se 2002. godine desilo da neko referendumsko pitanje nije prošlo jer nije dobilo potrebnu dvostruku većinu - i većinu kantona, i većinu glasova birača. I to je bio referendum o strancima, o "suzbijanju zloupotrebe prava na azil".

Švajcarska nije članica Evropske unije, ali je okružena zemaljama koje su članice Unije i pretežno održava trgovinske odnose sa tim 28-članim blokom.

Od 2007. godine 500.000 državljana država članica EU uživa ista prava kao švajcarski državljani na tržištu rada u zemlji sa osam miliona stanovnika, što je deo sporazuma potpisanog između Berna i Brisela 1999. godine, posle petogodišnjih pregovora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Švajcarska ograničava doseljavanja stranaca

Izvor: RTS, 09.Feb.2014

Švajcarci su podržali na referendumu uvođenje ograničenja za imigrante. Za uvođenje ograničenja izjasnilo se 50,3 odsto glasača, a protiv je bilo 49,5 odsto. EU će preispitati veze sa Šajcarskom...Švajcaraci su na današenjem referendumu tesnom većinom izglasali ograničavanje doseljavanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.