Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2016, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci bi da zabrane nošenje burke

CIRIH - Donji dom švajcarske Skupštine danas je većinom glasova poslanika usvojio zabranu nošenja burke. Prijedlog je pred Skupštinu iznijela vladajuća Demokratska unija centra.

Zabrana će stupiti na snagu tek ako je potvrdi Savjet kantona, gornji dom švajcarske Skupštine.

Nezavisno o ovoj odluci, desničarski aktivisti organizovali su kampanju skupljanja potpisa za organizaciju referenduma o zabrani burke. Referendum će biti raspisan ako dobiju potpise 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hiljada građana. Zakonski rok za prikupljanje potrebnog broja potpisa je 18 mjeseci, a referendum može biti raspisan u roku od dvije godine.

Posljednje ankete pokazuju da zabranu burke podržava 71 odsto Švajcaraca.

Nošenje burke već je zabranjeno u kantonu Ticino, gdje je dvije trećine građana na referendumu održanom prije tri godine podržalo takvu odluku. Za kršenje zakona o burki predviđena je minimalna novčana kazna od 100, i maksimalnu od 10.000 franaka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

I Švajcarci hoće referendum

Izvor: Vesti-online.com, 27.Sep.2016

Donji dom švajcarskog parlamenta je tesnom većinom usvojio zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, ali o tom pitanju će se najverovatnije na kraju odlučivati referendumom...Nacrt zakona koji je predložio poslanik Volter Vobman iz populističke desničarske Narodne partije Švajcarske usvojen je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.