Švajcarac (10) pohađa Univerzitet: Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarac (10) pohađa Univerzitet: Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu

Desetogodišnji Švajcarac Maksimilijan Janiš, koji je iz šale polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocenu, moćiće da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu, saopštile su univerzitetske vlasti.

Kako prenosi AFP, dečaku će na raspolaganju biti razne knjige, a svake druge nedelje će imati razgovor sa profesorom na određenu temu.

Maksimilijanovi roditelji, inače nemački državljani na radu u Švajcarskoj, želeli su da sina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upišu na matematički fakultet, ali im to nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.

Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentovanog studenta u okviru programa "Ojlerovo društo za juniore", koji je namenjen natprosečno nadarenim srednjoškolcima - kazao je profesor Mihael Hengartner, predsednik ciriškog Univerziteta.

Maksimilijan je sin 67-godišnjeg profesora matematike u penziji i 48-godišnje ekonomistkinje. Nadprosečno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno sa 13-godišnjom decom.

U nedavnom intervjuu listu "Zontag cajtung", Maksimilijan je priznao da nema previše drugova.

- Nisam neki specijalista za prijatelje - kazao je on, dodavši da nije lako družiti se sa decom koja su tri godine starija od njega.

- Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna ko je Gaus (Karl Fridrih Gaus, čuveni nemački matematičar koji je umro 1855) - objasnio je on.

Maksimilijan vežba matematiku sa svojim ocem, koji ga svakodnevno podučava.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarac (10) pohađa Univerzitet: Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu

Izvor: Dzungla.org, 03.Okt.2013

Desetogodišnji Švajcarac Maksimilijan Janiš, koji je iz šale polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocenu, moćiće da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu, saopštile su univerzitetske vlasti. . OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.