Svađa zbog minimalca

Izvor: RTS, 21.Mar.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svađa zbog minimalca

Poslodavci upozoravaju da bi zbog povećane minimalne cene rada bez posla moglo da ostane još 50.000 ljudi. Sindikati ne veruju u tu računicu.

Odluka da od 1. aprila jedan sat rada srpskog radnika umesto 102 košta najmanje 115 dinara, prema proceni Unije poslodavaca, dovešće do otpuštanja čak 50 hiljada radnika. Sindikati i Vlada tvrde da to nije tačno. Rešenje za nove nesuglasice poslodavaca, sindikata i vlade, tražiće se na sastanku ova tri partnera.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sindikati, poslodavci i Vlada donesu odluku kojom se povećava plata za sto hiljada radnika, koji ionako zarađuju najmanje, otvori se novi problem. To što će minimalac umesto 17.740 iznositi oko 20.000 dinara, poslodavci nazivaju maksimalnim opterećenjem.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, kaže da je njihova procena da ako bi ostalo tako povećana plata - najmanje 30 do 50 hiljada radnika ostalo bez posla.

Ocene poslodavaca su predimenzionirane i nema razloga za strah od otpuštanja, poručuju iz Vlade.

"Pokušali smo da budemo s jedne strane socijalno pravdeni s druge strane da ne ugrozimo makroekonomsku stabilnost. Ova odluka praćena je sa donošenjem odluke o povećanju neoporezivog dela zarade sa 7.300 na 10.000 dinara kojom smo hteli da pomognemo poslodavce, odnosno da dodatno rasteretimo privredu", kaže ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Tek pošto su stavili potpis na sporazum, poslodavci su napravili računicu i shvatili da su na gubitku.

"Razlika u novcu između toga koliko bi poslodavac dobio kroz to neoporezivanje određenog povećanog dela i onoga koliko bi trebalo da da kao povećanje minimalne zarade koje je gotovo 13 odsto je apsolutno neodrživo", kaže Nebojša Atanacković.

Ni manji minimalac od dosadašnjeg, ne garantuje nova radna mesta, tvrde sindikati.

"Na isto pitanje moje ako bismo spustili cenu rada na 90 dinara da li bi to značilo prijem radne snage, odgovor je ne", kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

I ako ostane ovo povećanje, minimalna cena rada u Srbiji je, posle BiH, najmanja u regionu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.