Svadba nekad i sad danas u Kulpinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svadba nekad i sad" danas u Kulpinu

KULPIN -

Tradicionalna manifestacija, "Svadba nekad i sad", održaće se po peti put danas u Kulpinu, u organizaciji opštine Bački Petrovac i lokalne turističke organizacije.

Manifestacija će se održati od 12 do 22 sata u dvorcu Dunđerski u Kulpinu, uz bogat program starih, tradicionalnih i savremenih svadbarskih običaja, a najavljeno je prisustvo oko 800 učesnika iz Srbije i inostranstva.

"Svadba nekad i sad", osim što će prikazati svadbene običaje iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije, predstaviće i tradicionalne svadbene obrede iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i drugih zemalja, uz nastupe kulturno umetnička društva iz Grocke, Vukovara, Knića, Šapca, Osečine, Subotice, Pančeva, Srbobrana i drugih mesta.

Početak manifestacije obeležiće defile, uz modnu reviju svadbene odeće i izbor za najlepšu nevestu, a biće upriličena i revija svadbene odeće kroz istoriju, dok će u muzičkom delu programa nastupiti pevačica Jarmila Bohušova.

Tokom manifestacije predviđena je i izložba svadbenih torti, izbor za najbolju tortu, kao i degustacija vina i tradicionalnih svadbarskih jela - kupus, sarma i štrudle.

U opštini Bački Petrovac postoje kategorizovana seoska gazdinstva koja obezbeđuju posetiocima smeštaj po povoljnim cenama, a prošle godine je "Svadbu neka di sad" posetilo 5.000 ljudi.

Prema podacima iz opštine Bački Petrovac, u toj vojvođanskoj varošici i njenoj bližoj okolini, gde živi oko 15 hiljada ljudi, najviše ima Slovaka, jer njihovo učešće u ukupnoj populaciji iznosi 66 odsto.

Pored turističke manifestacije "Svadbe nekad i sad" u toj opštini izuzetno su popularne i "Slovačke narodne svečanosti" koje se održavaju prvog vikenda u avgustu, gde se svake godine okupi i više od 20.000 posetilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.