Izvor: Blic, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Švabica' otvara sezonu

'Švabica' otvara sezonu

NIŠ - Premijerom predstave 'Švabica', prema motivima pripovetke Laze Lazarevića, u režiji Miroslava Benke, koja je zakazana za 14. novembar, ansambl Narodnog pozorišta iz Niša otvoriće ovogodišnju sezonu.

Izvođenje 'Švabice' bilo je zakazano za kraj juna, ali je odloženo zbog zamene glumca Vladimira Posavca. Umesto njega, lik studenta Miše tumači Marjan Apostolović iz Leskovca, starog Mišu igra Miroslav Jović, a Švabicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dragana Jovanović-Plavšić.

- Posle 'Zone Zamfirove', odlučili smo da opet postavimo delo srpskog klasika. Želimo da oživimo scensku književnost i dramsku baštinu našeg naroda. Ovoga puta Nišlije i gledaoci širom Srbije moći će da vide tekst Lazarevića, rodonačelnika srpske psihološke pripovetke. Benka se dramaturški oslanja na dve Lazarevićeve pripovetke - 'Švabicu' i 'Vetar', iz koje je pozajmio lik oca Đorđa koga tumači niški glumac u penziji Radoman Kontić. Iako samo naizgled Lazarević pripada piscima sa tradicionalnim pogledom na život i svet, Benka u ovoj predstavi želi da pokaže da je ovaj klasik dobro razumeo probleme sudara srpske tradicionalnosti i evropskog duha s početka 20. veka - kaže direktor Narodnog pozorišta Saša Hadži Tančić.

Želja uprave niškog pozorišta je da ova predstava privuče mladu publiku jer se pripovetka nalazi u obaveznoj školskoj lektiri, ali i starije koji će se nostalgično prisećati građanskog doba Srbije s početka prošlog veka.

- Benka je uradio i scenografiju. Cela bina je zamišljena kao železnička stanica sa šinama. Stari doktor Miša se priseća svoje mladosti i neprežaljene ljubavi prema Švabici. Srpski student se svesno odrekao svoje ljubavi prema Nemici iz obzira prema majci, ali se nakon toga nikad nije oženio. To je priča o sukobu dva mentaliteta, dve vere, dva pogleda na svet - objašnjava direktor.

Hadži Tančić najavljuje da će 'Švabica' učestvovati na pozorišnim festivalima u Srbiji, kao i da će sa ovom predstavom gostovati u Teheranu.

V. Torović

Problem s karticama 'Telenora' Kupili broj bez kredita

Pripejd korisnici 'Telenorovih' kartice sa početnim brojem 063 u kojima im je ponuđeno besplatnih 300 dinara kredita i 300 poruka, ostajali su ovih dana u Nipšu i bez kredita i bez SMS-a.

Milan Jeftić je za 400 dinara karticu sa brojem kupio na trafici kod Margera.

- Pošto sam računao da ću imati besplatnih 300 dinara kredita, uplatio sam samo 200 dinara. Mislio sam prvo da nisam dobro razumeo uputstvo, ali se ispostavilo da sam imao samo uplaćen kredit - napominje Jeftić.

Dragane K. je kupovinom broja dobila 300 gratis poruka, ali ni dinara kredita.

- Kupila sam karticu pre dve nedelje, ali nisam je aktivirala do juče jer sam imala stari službeni telefon. Kada sam uplatila prvi kredit, videla sam da je u pitanju prevara - napominje ona.

Ljubiša Živković, trgovac na trafici 'Sergio' u Obrenovićevoj ulici, kaže da je bilo reklamacija na ove brojeve.

- Posle dve reklamacije sam otvorio jednu karticu za sebe i takođe nije bilo ni kredita, ni poruka. Na uputstvu tog paketa koji su mnogi kupili stoji da akcija traje do kraja avgusta, ali je prodaja produžena, što je objavljeno u javnosti. Meni je malo neprijatno da prodajem ljudima brojeve koji ne sadrže obećane besplatne usluge jer posle svega ja ispadam krivac - ističe Živković.

U 'Telenoru' objašnjavaju da je promotivna akcija u okviru koje su prodavani pripejd brojevi (kartice) po ceni od 300 dinara trajala do 31. oktobra.

- Korisnik čiji ste nam broj poslali (063/1633...) aktivirao je 16. oktobra samo svoj broj, a ne i kredit. Da je to uradio istovremeno ili do 31. oktobra, dobio bi obećanu dopunu od 300 dinara. Mi imamo podatak da je on to uradio tek 6. novembra. Dakle, korisnik se našao u sivoj zoni. Korisniku koji je ostao bez kredita već je uplaćeno 300 dinara - saopštila je za 'Blic', predstavnica 'Telenora' za medije Ana Davičo.

Ona je dodala da ako se još neki korisnik javi sa istim problemom - neka se obrati korisničkom servisu na 063/9863 ili imejlom. U 'Telenoru' ne očekuju da će biti sličnih slučajeva.

M. Smiljković

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.