Suzavcem na demonstrante u Tunisu

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavcem na demonstrante u Tunisu

Tunis -- Tuniska policija razbila je suzavcem i upotebom sile protest u centru prestonice pošto su prethodno zabranjene demonstracije.

Neki demonstranti su uzvratili bacanjem kamenica, a policija je koristila pendreke u poteri za demonstrantima u susednim ulicama.

Protest je zakazan na glavnoj ulici Tunisa, gde je bilo i žarište prošlogodišnje pobune protiv dugotrajnog autokratskog predsednika Zinea el Abidina Bena Alija. Nove vlasti su prošle nedelje zabranile proteste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na toj ulici zbog pretnji po "javni red".

Zabrana je usledila posle demonstracija rivalskih grupa, od kojih su jedne tražile uvođenje islamskog zakona, a druge bile protiv islamizacije Tunisa, koji je pod starim režimom bio sekularna država.

Na glavnoj ulici u Tunisu se okupilo oko 2.000 ljudi iz organizacija civilnog društva i sindikata koji se protive novoj vlasti umerenih islamista, pobednika izbora u oktobru.

"Mi smo ti koji su ih branili dok su bili pod represijom Bena Alija i danas, sada kada su oni na vlasti, mi smo pod represijom režima koji praktikuje iste stvari kao stari", rekla je predstavnica tuniskog Udruženja demokratskih žena.

Uz upotrebu sile razbijene su u subotu i demonstracije nezaposlenih diplomiranih studenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.