Suva šljiva, zlata vredna

Izvor: RTS, 05.Avg.2013, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suva šljiva, zlata vredna

Iako se pravi početak berbe šljive tek očekuje, proizvođači negoduju zbog najave niske otkupne cene - ispod 10 dinara za kilogram. Zadovoljni će biti samo oni koji osuše veći deo roda. Cena još nije određena, ali će velike količine šljive za preradu, biti otkupljene, kažu najveći otkupljivači u valjevskom kraju.

Proizvođači šljive već negoduju, zbog najave niske otkupne cene - ispod 10 dinara za kilogram, a pravi početak berbe tek očekuje. Oni koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sušare ne moraju da brinu o ceni. Najveći otkupljivači u valjevskom kraju kažu da cena još nije određena, i da će otkupiti znatne količine za preradu.

Iako je berićetan rod šljive u valjevskim i podgorskim selima savio grane, mnogi proizvođaci su zabrinuti, jer su u dilemi da li će moći da prodaju svu svežu šljivu i isplatili li se to po ceni od oko 10 dinara zas kilogram. Zadovoljni će biti samo oni koji osuše veći deo roda.

Ljubiša Jovanović iz sela Tuđina kod Osečine kaže da se njegovo domaćinstvo snašlo jer ima preradne kapacitete. "Većina domaćinstava kod kojih je rodilo nemaju mini sušare i moraju se snađu šta će da urade sa ovolikim rodom. Ako bude bilo kupaca zaleđenu šljivu, učiniće nam uslugu jer će otići velike količine. Zadnja solucija je rakija ili da propadne, navodi Jovanović.

Katarina Vučetić iz "Podgorina-frukta" iz Osečine napminje da cene na tržištu još nisu pozicionirane. "Cena varira iz godine u godinu od pet do deset odsto na više ili na niže, kaže Vučetić.

Veliki prerađivaci u ovom kraju, među najvećim u Srbiji, planiraju da otkupe po nekoliko hiljada tona sveže šljive. U Zemljoradničkoj zadruzi "Pecka" planiraju rekordnu proizvodnju od oko 1.000 tona suve šljive.

Asocijacija proizvođača za profitabilnije šljivarstvo

"Iako imamo veliki kapacitet mi ne možemo da osusimo za mesec dana 500 tona suve šljive zato planiramo da kupljene šljive zamrzavamo u hladnjači, kako bismo produžili sezonu sušenja, kaže direktor ZZ ,,Pecka" Živojin Plavšić.

Takav način prerade šljive uz mogućnost organizovanog izvoza većih količina, rešenja su za profitabilnije šljivarstvo. Jedna takva ideja promovisana iz Valjeva osnivanjem Srpske asocijacije proizvođača, prerađivača i izvoznika suve šljive, još nije naišla na veću podršku.

Prema rečima Čede Nikolića iz beogradske "Agrane", razlog za osnivanje Asocijacije je da sitni proizvođači ne moraju da traže kupce po svetu. "Asocijacija treba da nađe kupce, da izvoz krene preko jedne ruke, da ne bismo međusobno konkurisali i obarali cenu", dodaje Nikolić.

Veliko interesovanje kupaca za srpsku suvu šivu i pred ovu sezonu, uprkos problemima većine proizvođača, potvrda je da se uz bolju organizaciju prerade i izvoza, Srbija može ponovo značajnije vratiti na stara tržišta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.