Sutrašnji praznik ŠTITI DOM OD LOŠE SREĆE: Na duhovski ponedeljak ispoštujte ove STARE OBIČAJE, jednu stvar svaka žena treba da uradi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2021, 23:02

Sutrašnji praznik ŠTITI DOM OD LOŠE SREĆE: Na duhovski ponedeljak ispoštujte ove STARE OBIČAJE, jednu stvar svaka žena treba da uradi!

Saznajte šta svaka žene treba da urade na Duhovski ponedeljak! Evo koji običaj na ovaj praznik štiti dom od loše sreće...

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju Duhovski ponedeljak, prvi dan nakon praznika Svete Trojice. Tri dana zaredom obeleženi su crvenim slovom, Duhovi, Trojica i Silazak Svetog duha na apostole. Ovi praznici se slave 50 dana nakon Uskrsa, pa se još nazivanju i Pedesetnica.

Na Duhovski ponedeljak slavi se Sveti duh i praznikom se označava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << silazak Svetog duha na apostole koji su prema zapisima primili svete jezike i tako počeli širom sveta da uče ljude o hrišćanstvu.

Ovaj praznik je drugi rođendan hrišćanske crkve, a za njega se vezuju i razni narodni običaji koji se poštuju u različitim delovima Srbije.

Vernici danas tokom molitve pletu venčiće od cveća, a u crkve i hramove unosi se trava, lišće i cvetovi.

Veruje se da žene treba da se umiju vodom u kojoj su stajali cvetovi od kojih se pletu venčići kako bi im lice tokom čistave godine bilo čisto i belo.

Običaj je da se na ovaj praznik ne obavljaju nikakvi fizički poslovi, kao i da se ništa ne radi sa iglama.

Takođe, u zapadnoj Srbiji običaj je da se na današnji praznik prisetimo duša umrlih i napravimo porodičnu gozbu. Prema narodnomverovanju, ovim ritualom štitimo dom od loše sreće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.