Izvor: B92, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra zaseda Skupština Srbije

Beograd -- U nastavku sednice Skupštine Srbije, čiji početak je zakazan za sutra u podne, poslanici treba da izaberu rukovodstvo parlamenta.

Sutrašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine prisustvovaće poslanici svih parlamentarnih stranaka - Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, G17 plus, Socijalističke partije Srbije, Liberalnodemokratske partije i manjinskih stranaka, najavljeno je iz tih stranaka.

Samo u G17 plus tvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će doći na sednicu, ali da će na sastanku Poslaničkog kluba, koji će održati pre same sednice, doneti konačnu odluku da li će učestvovati u radu sednice.

Konstitutivna sednica počela je 14. februara, kada su, posle usvajanja dnevnog reda, verifikovani mandati novih 250 poslanika. Posle usvajanja Rezolucije o Kosovu i Metohiji sednica je prekinuta. Sednici Skupštine, do izbora predsednika parlamenta, predsedavaće najstarija poslanica Borka Vučić, iz Socijalističke partije Srbije.

Sledeća tačka sa kojom Skupština treba da nastavi rad je izbor predsednika, a jedini zvanični predlog, za sada, uputila je Demokratska stranka, predloživši poslanicu te stranke Milenu Milošević.

Da bi predsednik Skupštine bio izabran, prema novom Ustavu Srbije, potrebno je da za njega glasa više od polovine od ukupnog broja poslanika, odnosno najmanje 126.

U nastavku konstitutivne sednice poslanici treba da izaberu potpredsednike parlamenta, formiraju radna tela i imenuju sekretara Skupštine, čime bi bio okončan proces konstituisanja parlamenta.

Na dnevnom redu je, kao pretposlednja tačka, usvajanje izmena Zakona o ministarstvima, čime bi Srbija i formalno dobila ministarstva odbrane i spoljnih poslova, a poslednja tačka trebalo bi da bude izbor Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić treba, na osnovu mišljenja parlamentarnih stranaka, da predloži Skupštini mandatara za sastav nove vlade.

G17 plus: Protiv svakog iz SRS i SPS

Svi poslanici G17 plus će sutra doći u Skupštinu Srbije, ali će na sastanku poslaničkog kluba, pre same sednice, doneti konačnu odluku da li će učestvovati u njenom radu ili ne, rečeno je u toj stranci.

"Ono što je sigurno, protiv smo da na čelo skupštine bude izabran bilo ko iz Srpske radikalne stranke ili Socijalističke partije Srbije", rekao je izvor agencije FoNet.

Funkcioner G17 plus Miloljub Albijanić je danas ranije rekao da će sutrašnja sednica Skupštine Srbije verovatno biti odložena, jer nije postignut dogovor o formiranju parlamentarne većine.

"Moje lično mišljenje je da će, ako ne dođe do dogovora, ta sednica biti pomerena", rekao je Albijanić.

Vučić: Sastanak poslaničke grupe večeras ili ujutru

Sastanak poslaničke grupe Srpske radikalne stranke povodom nastavka konstitutivne sednice biće održan večeras ili sutra pre sednice, rekao je danas generalni sekretar stranke Aleksandar Vučić.

On je rekao da će "rezultati" biti poznati nakon tog sastanka ali da su svi ostali stavovi SRS "poznati i nepromenljivi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.