Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje suđenje Šešelju

Hag -- Pred Haškim tribunalom sutra počinje suđenje Vojislavu Šešelju, koji se tereti za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini.

Proces će početi uvodnom rečju Tužilaštva, a potom će se sudu obratiti i Šešelj, koji je, kao i tužilac, dobio četiri sata za izlaganje. Na poslednjoj pripremnoj sednici pred početak suđenja, Šešelj je rekao da koncept njegove odbrane podrazumeva da će sam biti svoj ključni svedok, odnosno da će više od 50 odsto odbrane činiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegov iskaz.

Proces koji bi trebalo da počne u sredu biće prvo suđenje pred Haškim tribunalom na kojem će se voditi rasprava o snazi i posledicama "zapaljivih govora", odnosno gde će sudsko veće morati da odluči da li su i na koji način istupi Šešelja u javnosti doprineli činjenju teških zločina koji mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo, naime, tvrdi da su ideje optuženog o Srbiji koja bi se prostirala do Karlobaga i Ogulina i njegovi istupi protiv muslimana i Hrvata bili deo ratne propagande i da su doprineli da drugi pojedinci počine zločine, i to u Vukovaru, Mostaru, Zvorniku, Nevesinju, Sarajevu, ali i u Vojvodini.

Šešelj je na poslednjoj pripremnoj sednici rekao da je razumevanje njegove "nacionalističke ideologije", kako je naziva Tužilaštvo, a "na šta je on ponosan", suštinsko pitanje suđenja koje predstoji jer mu se pripisuju "grozni zločini" koji su izazvani takvom ideologijom. Taj nacionalizam nije podstrekao zločine i ne može se dovoditi u vezu sa zločinima, tvrdio je optuženi, dodajući da je njegova namera da to pokaže tokom suđenja citiranjem svojih brojnih tekstova.

Po njegovom mišljenju, za raspravu koja će uslediti neophodno je da sudsko veće naloži da se prevedu dve njegove knjige: "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije" i "Ideologija srpskog nacionalizma". U tim knjigama, rekao je, nalaze se zapisi njegovih istupa u javnosti, intervjui i tekstovi na koje se poziva Tužilaštvo, koje ga tereti za progon, ubistva, torturu, deportacije i prisilno preseljavanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Delovi knjiga su već citirane u spisima Tužilaštva ali nisu u celini prevedene, delom i zbog obima. Prva knjiga ima 1.000 stranica. Šešelj je rekao da sam ne može da finansira njihovo prevođenje na engleski jezik i tražio da te troškove pokrije sud.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, obavestio je prisutne da Sekretarijat suda od poreske uprave u Srbiji očekuje izveštaj o imovinskom stanju optuženog kako bi sud, ukoliko to Šešelj ne bude u stanju, pokrio troškove odbrane.

Šešelj se nije protivio tom zahtevu ali je odbio da od trojice pravnih savetnika imenuje jednog, koji bi bio odgovoran za novac kojim će sud plaćati odbranu. Sudeći po njegovom nastupu u sudnici, Šešelj ne namerava da ponovo štrajkuje. Govoreći o problemima finansiranja odbrane on je rekao da je bio spreman da rizikuje život da bi se izborio za pravo da se brani sam, ali da nije spreman na isti rizik kako bi osigurao finansiranje odbrane.

Šešelj je rekao da mu "ne preti opasnost" od tužiteljke Kristin Dal, koja će voditi predmet, jer mu ona nije dorasla, kao i zato što se umesto pravnim metodama služi merama kao što je davanje instrukcija svedocima.

Šešelj je ustvrdio da su uznemiravani njegovi svedoci prilikom posete Hagu. Tužiteljka je tražila da sudija Antoneti ne dozvoli Šešelju da nastavi sa uvredama, ali je francuski sudija dozvolio optuženom da nastavi.

101 svedok optužbe

Tokom celog dana u sudnici su sevale varnice između Šešelja i tužiteljke koja će voditi predmet. Kristina Dal usprotivila se ponašanju optuženog tvrdeći da namerno usporava proces. Ona je takođe zahtevala da sud primora Šešelja da poštuje pravila o zaštiti svedoka, pa i prilikom izjave koju će dati u četvrtak.

Šešelj, koji je tražio da mu imena svih svedoka budu obelodanjena do sutra ujutro, uzvraćao je optužbama da svedoke zastrašuje Tužilaštvo.

Raspravu je vodio francuski sudija Žan-Klod Antoneti, pokazujući dosta razumevanja za Šešeljeve argumente. Takav stav objasnio je rečima da kao "jedinstven slučaj u sudu" lider radikala mora dobiti i poseban tretman.

Sumirajući raspravu, on je rekao da će protiv Šešelja svedočiti 101 svedok Tužilaštva i da sudsko veće predviđa da taj postupak bude završen do jula. Prvi će biti Entoni Oberšal, ekspert koji će govoriti o političkoj propagandi.

Početak Šešeljeve odbrane predviđen je za septembar.

Zaključujući raspravu, sudija Antoneti izneo je prognozu da će izvođenje dokaza Tužilaštva trajati oko 120 sati, odnosno da očekuje da bude završeno do jula,a da bi Šešelj svoje dokaze mogao da počne da izvodi u septembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.