Izvor: Medijski istraživački centar, 21.Sep.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje popis

Popis stanovništva u Srbiji počinje sutra i trajaće do 15. oktobra, a građanima koji odbiju da učestvuju u popisu može biti izrečena kazna od 20.000 do 50.000 dinara.
Građani neće morati da odgovore na četiri pitanja - o nacinalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i eventualnom invaliditetu.
Popisivač u tom slučaju mora da zabeleži da građanin nije želeo da se izjasni o nekom od ovih pitanja.
Ukoliko građanin odbije da se popiše i da podatke, popisivač će prvo obavestiti popisnog instruktora i popisnu komisiju, a ako ni to ne urodi plodom izriče se novčana kazna.
Ako popisivač u stanu zatekne punoletno lice ono će dati i podatke o ostalim članovima domaćinstva. Potrebno je da u tom trenutku zna jedinstvene matične brojeve članova porodice. Broj se može pročitati i sa papira. Nije neophodno da se i dokumenta daju na uvid.
Radno vreme popisivača je od 8 do 20 časova, a ukoliko prilikom dolaska popisivač ne zatekne nikoga kod kuće ostavlja poruku sa terminom novog dolaska.
Ukoliko građani sa sobom prilikom popisa budu imali i zdravstvene knjižice popisivači će iz njih prepisati šifre radnih delatnosti.
Popisivači će imati legitimacije, a sam popis se obavlja metodom intervjua. Popisivači će pitanja čitati sa popisnog listića.
Ove godine, prvi put, popisuju se i beskućnici koji borave u prihvatilistima ili svratištima za decu i odrasle.
Na popisu će se odgovarati i na pitanje o tome kako se stiže od kuće do posla ili škole, kojom vrstom prevoza ili pešice.
 Popisivači će građane pitati i o tome da li znaju da koriste računar u svakodnevnom životu.
Podatke koje su dobili popisivači moraju čuvati kao tajnu, a Zavod za statistiku podatke može da koristi samo u statističke svrhe.
Bojkot popisa najavile su bošnjačka i albanska nacionalna manjina, zbog toga što su originalni popisni obrasci štampani samo na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.
Iz Republičkog zavoda za statistiku, koji sprovodi popis, stiglo je objašnjenje da zbog softera koji očitava samo srpski jezik nisu mogli da budu štampani i obrasci na jezicima manjina.
Ipak, postoje višejezične zbirke u kojima postoje popisni listići na devet jezika i popisivači su dužni da ih nose sa sobom i pokažu ukoliko građanin ne razume pitanje.
Preliminarni rezultati popisa, podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra. Od 15. septembra naredne godine počeće objavljivanje konačnih rezultata, a ceo posao mora biti završen do decembra 2013. godine.
Naredni pois stanovništva predviđen je za 2021. godinu.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.