Sutra počinje 59. festival kratkog metra

Izvor: S media, 29.Mar.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje 59. festival "kratkog metra"

Sutra uveče počinje 59. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, pod sloganom "Tajmles", u Domu omladine.

Na otvaranju će biti prikazan film autorke Dragane Kanjevac "Sonja", posvećen glumici Sonji Savić. Do 3. aprila na festivalu će učestvovati 130 filmova.

Uz dve takmičarske selekcije, domaću i međunarodnu, biće održano više pratećih programa, među kojima "Fokus" sa filmovima iz Izraela i Poljske i "Vrelo" sa angažovanim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << fimovima, uz koje se održavaju tematske tribine.

Film o Sonji Savić otvara Festival kratkog metra

Proslavljeno 150 godina Srpskog narodnog pozorišta (VIDEO)

"Beograd za početnike"- Tirke kao uspomena na Beograd

U konkurenciji za nagrade su 52 strana filma i 38 domaćih. Ocenjivaće ih žiri čiji su članovi Mark Ripoli (Francuska), Pjer Žalica (BiH), Širli Berkovic (Izrael), kao i Mina Đukić i Bojana Maljević (Srbija).

Nagrade su, kao i do sada, Gran pri za reditelja najboljeg filma u obe selekcije (uz 3.000 evra), dve "Zlatne plakete Beograd" za najbolji domaći i najbolji strani film (po 2.000 evra), četiri "Zlatne medalje Beograd" za najboji domaći dokumentarac, kratki igrani, animirani i eksperimentalni fim (po 1.000 evra).

Biće dodeljene i četiri diplome za pojedinačni autorski doprinos u domaćoj produkciji.

Programe su birali umetnički direktor Janko Baljak i selekciona komisija čiji je predsednik Aleksandra Milovanović, a članovi Vladimir Petrović i Vladan Petković.

Osnivač festivala je Skupština Beograda, koja je za ovogodišnje izdanje iz gradskog budžeta izdvojila, isto kao i prošle, pet miliona dinara.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.