Sutra je prelomni trenutak u Holandiji: Ostavka vlade zbog optuženih roditelja? Neviđena nepravda

Izvor: B92, 14.Jan.2021, 23:35

Sutra je prelomni trenutak u Holandiji: Ostavka vlade zbog optuženih roditelja? "Neviđena nepravda"

Holandska vlada u petak će odlučiti hoće li podneti ostavku zbog skandala u kojem su poreski službenici pogrešno optužili hiljade roditelja za prevaru.

Naređujući da vrate dečje dodatke, država je mnoge porodice uvalila u dugove.

Lider opozicione Laburističke stranke Lodevijk Ašer, koji je u prošloj vladi bio ministar za socijalna pitanja, dao je u četvrtak ostavku zbog afere, negirajući da je znao da poreska uprava "pogrešno lovi hiljade porodica", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali priznajući da je neuspeli sistem "vladu učinio neprijateljem svog naroda “.

Premijer Mark Rute rekao je da se protivi raspuštanju sadašnje koalicije, tvrdeći da je Holandiji potrebna stabilnost usred pandemije koronavirusa, ali nije u potpunosti isključio tu opciju. Kabinet će razmotriti svoj stav na redovnom sastanku u petak.

Četiri vladajuće stranke u Ruteovoj koaliciji duboko su podeljene u odgovoru na izveštaj o skandalu, ali smatra se da su pre za okončanje saveza, nego gubitak poverenja sledećeg utorka, nakon planirane parlamentarne rasprave o tom izveštaju.

Izveštaj pod nazivom "Neviđena nepravda" objavljen je prošlog meseca nakon istrage o skandalu sa naknadama za brigu o deci, koja je uključivala javno ispitivanje zvaničnika, uključujući i premijera.

Istragama prevara nad porodicama utvrdilo se da je holandska poreska vlast prekršila "temeljna načela vladavine zakona“ koja su okarakterisana kao "administrativna greška, bez ikakve zlonamere".

Predsednik istražnog odbora Kris van Dam je sistem sa oko 20.000 radnih porodica koje su proganjene zbog prevara pred sudovima, kojima je naloženo da vrate naknade za izdržavanje dece i kojima je uskraćeno pravo na žalbu, nazvao "masovnim procesom u kome nema mesta izuzecima".

Neke porodice, čije su navodne prevare predstavljale pogrešno popunjen obrazac ili nedostatak potpisa, našle su se na ivici bankrota, bile su prisiljene da se presele zbog nepravednih dugova od desetine hiljada evra. Određen broj parova se i razdvojio zbog prevelikog pritiska.

Ministri, poslanici, državni službenici i sudije snosili su svoj deo odgovornosti, zaključuje se u izveštaju, preporučujući da "svi u državnoj aparaturi treba da se zapitaju kako sprečiti da se tako nešto ponovi“.

Vlada se izvinila zbog "metoda" poreske uprave i u martu prošle godine izdvojila je više od 500 miliona evra (450 miliona funti) odštete, oko 30.000 evra za svaku porodicu.

Nakon optužbi za rasno profilisanje, poreska uprava je takođe priznala da je 11.000 porodica sa dvojnom nacionalnošću izdvojeno za posebnu kontrolu.

Holandski tužioci odbili su da pokrenu istragu o diskriminaciji, rekavši da nisu pronašli dokaze o krivičnim delima.

"Odgovornost za krivična dela koja se pripisuju državi treba tražiti u političkom domenu, a ne u krivičnom zakonu", rekli su javni tužioci prošle nedelje.

Dvadeset porodica uključilo se ove nedelje i pokrenulo pravnu akciju protiv ministara iz tri stranke iz Ruteove trenutne koalicije zbog njihovog učešća u skandalu, navodeći "krivični prestup iz nehata" kao razlog neuspeha dobrog upravljanja, diskriminacije i kršenja dečjih prava.

Ministarka zdravlja Tamara van Ark, ministar finansija Vopke Hoekstra, ministar ekonomskih poslova Erik Vibes, bivši ministar poreza Meno Snel, kao i Ašer - svi su navedeni u dokumentima predmeta koji su podneti holandskom vrhovnom sudu.

Sudbina vlade većinom se nalazi u rukama Ruteovih koalicionih partnera, sa najmanje jednim liderom, Zigrid Kagom iz Socijalno-liberalne stranke D66, koja je ove nedelje rekla da su političke posledice iz parlamentarnog izveštaja neizbežne.

Ako se i sruši ova vlada, ostala bi na prelaznoj funkciji sve dok se ne formira nova koalicija, a opšti izbori trebalo bi da se održe u martu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.