Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra izveštaj o saradnji Srbije

Njujork -- Fausto Pokar i Karla del Ponte podneće redovan izveštaj SB UN u kome će biti ponovljeno da Srbija ne sarađuje dovoljno sa sudom.

Kako B92 saznaje u Njujorku, u izveštaju Karle del Ponte biće ponovljeno njeno više puta izrečeno nezadovoljstvo saradnjom s Beogradom. Del Ponteova ocenjuje da u Srbiji ne postoji strategija za hapšenje Ratka Mladića, da nema saradnje BIA i vojske, što će možda biti poboljšano kada punu kontrolu nad vojskom preuzme Srbija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ne želeći da govori o detaljima izveštaja o kome će se sutra raspravljati pred Savetom bezbednosti, portparol haškog tužilaštva Anton Nikiforov ponavlja da bez izručenja Mladića ne može biti govora o napretku u saradnji: "Jasno smo naznačili kakva će biti naša ocena početkom maja. Od tog vremena se ništa, koliko vidimo, nije promenilo. Imali smo progres u odnosu na pristup dokumentaciji, ali što se tiče hapšenja preostalih begunaca, nije bilo progresa od aprila prošle godine. Nemamo druge mogućnosti nego da saradnju ocenimo negativno. Već smo nekoliko puta govorili da sve uzimamo u obzir, i akcije i informacije. Ne kažem da ne dobijamo informacije da se na hapšenjima radi, ali kada će i kako doći do rezultata, teško je reći. Za nas je najvažniji rezultat, iako sve ocenjujemo, jer jednostavno nemamo više vremena za čekanje."

U izveštaju tužilaštva našla se i ocena da Radovan Karadžić "kao da je nestao", te da ni Republika Srpska ni Srbija ne čine ništa da ga pronađu.

S druge strane, Karla del Ponte konstatuje da je Beograd učinio izvesne pomake u saradnji, omogućivši tužiocima nesmetan pristup dokumentima iz državnih arhiva: "Jeste negativno intornirana ali ne sadrži neke preoštre reakcije koje su bile karakteristične za ranije izveštaje koje je podnosila Karla del Ponte. Izveštaj sudije Pokara je nešto izbalansiraniji. I jedan i drugi sadrže osnovnu nit da Ratko Mladić još nije uhapšen, ali ni ostala petorica koje traži Tribunal", kazao je o izveštaju Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom.

Kako saznaje B92, u izveštaju predsednika suda Fausta Pokara navodi se da je proteklih šest meseci, zbog smrti Slobodana Miloševića i Milana Babića, bio najteži period u istoriji rada suda. Pokar će zatražiti od SB-a da, bez obzira što se mandat suda biliži kraju, ne dozvoli da Haški tribunal bude zatvoren pre nego što pred sud budu izvedeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Novina u izveštajima haških zvaničnika jesu i prilično oštre kritike na račun UNMIK-a zbog, kako se navodi, saznanja o podršci administracije UN-a haškom optuženiku Ramušu Haradinaju. Prema podacima tužilaštva u Hagu, Haradinaj uživa zaštitu prvog čoveka međunarodne administracije na Kosovu - Sorena Jesena Petersena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.