Sutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma biće obeležen sutra, memorijalnim koncertom filharmonije mladih "Borislav Pašćan" u Narodnom pozorištu, uz obraćanje ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina i ambasadora Izrael u Srbiji Josefa Levija.

Organizator centralne državne ceremonije je Vlada Srbije, a obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma će prisustvovati i predstavnici Narodne skupštine, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli Holokausta, nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost.

Takođe, prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, velikog broja naučnih instituta, muzeja, arhiva, ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao "Kristalna noć", smatra se simboličnim početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, podseća se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Izvor: B92, 09.Nov.2015, 08:35

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma biće obeležen danas memorijalnim koncertom filharmonije mladih "Borislav Pašćan" u Narodnom pozorištu...Organizator centralne državne ceremonije je Vlada Srbije, a obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma će prisustvovati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.