Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2020, 10:59

Sutra 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela

U ponedeljak se navršava tačno 500 godina od smrti italijanskog renesansnog majstora Rafaela Santija koji je uz Leonarda da Vinčija i Mikelanđela najznačajniji predstavnik renesanse.

Zbog pandemije korona virusa u svetu, kulturne manifestacije i izložbe posvećene Rafaelu su otkazane ili odložene.

U glavnom gradu Italije, zemlje koja je najviše pogođena korona virusom u svetu, bila je predviđena izložba o Rafaelu a ranije je pariski muzej Luvr obećao pozajmljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dela tog renesansnog majstora.

Italijanski slikar Đorđo Vazari (1511-1574) koji je pisao o Rafaelu, naveo je da renesansni slikar bio "umetnik gracioznosti" (artista aggraziato) i umetnik harmonije koji je u slikarstvu težio ka idealnoj lepoti.

Rafaelo (1483-1520) je za 37 godina života ostavio remek-dela slikarstva među kojima su njegove tri freske u Vatikanu - "Atinska škola", "Sveti razgovori" i "Poetika", velike slike "Madona pod baldahinom" i "Polaganje u grob", kao i niz slika posvećenih Bogorodici od kojih "Madona sa češljugarom" i "Madona u zelenom".

Smatra se izvanrednim portretistom, a njegova tehnika je bila inspiracija za druge slikare. Jedan od najpoznatijih portreta je slika renesansnog pisca i diplomate Baldasarea Kastiljonea.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Navšava se 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela

Izvor: Danas, 06.Apr.2020, 07:46

Pandemija virusa korona odložila je sve izložbe i manifestacije kojima je danas širom sveta trebalo da bude obeleženo 500 godina od smrti jednog od trojice najvećih umetnika italijanske renesanse Rafaela od Urbina.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.