Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2018, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra 15. godišnjica od ubistva Zorana Đinđića

Sutra, 12. marta, navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek.

Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.

Đinđić je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.

Đinđić je bio prvi, posle 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda, izabran u februaru 1997. kao kandidat koalicije "Zajedno". S te dužnosti je smenjen sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima sutra će položiti vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koje DS organizuje trinaesti put zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana". Planirana trasa šetnje je Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja zaslužnih građana.

Članovi Vlade Srbije položiće venac na spomen ploču u dvorištu Vlade, a u Domu omladine biće predstavljena knjiga "Portret političara u mladosti" u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra 15. godišnjica od ubistva Zorana Djindjića

Izvor: Beta, 11.Mar.2018

Sutra, 12. marta, navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Djindjić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osudjen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek.Na istu kaznu osudjen...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.