Šutanovac uručio vojnička odličja

Izvor: RTS, 03.Jul.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac uručio vojnička odličja

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je tradicionalna vojnička odličja - oficirske sablje najboljim oficirima 55. klase komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane. Sistem odbrane je značajan spoljnopolitički potencijal kojim naša zemlja stvara partnere i saveznike, izjavio ministar Šutanovac.

Na svečanosti povodom završetka školovanja 55. klase komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradicionalna vojnička odličja.

Ministar je uručio i oficirske bodeže dvojici oficira iz Bosne i Hercegovine, i jednom oficiru iz Kine.

"Vojska Srbije razvija sistem vrednosti koji čuva tradiciju i razvija sposobnost očuvanja nacionalnih interesa i koji od Srbije stvara kompatibilnog, odgovornog, poželjnog i aktivnog partnera u savremenom sistemu međunarodne i globalne bezbednosti", rekao je Šutanovac na svečanosti.

Ministar je istakao da je sistem odbrane za Srbiju veoma značajan spoljnopolitički potencijal kojim se stvaraju partneri i saveznici u svetu i obezbeđuju razvoj i napredak Srbije.

Šutanovac je ukazao na potrebu promene načina razmišljanja u cilju uspešnog odgovora na nove bezbednosne izazove, rizike i pretnje, kao i na "usvajanje novih vojnih vrednosti uz odgovarajuću ravnotežu tradicionalne strategijske kullture i one koja nastaje u svetlu novih uloga, misija i zadataka".

"Pripremili ste se za obavljanje odgovornih dužnosti u ministarstvu i Vojsci Srbije. To u ovom trenutku podrazumeva vašu sposobnost za nastavak reformi sistema odbrane i izgradnji moderne, profesionalne i efikasne vojske i ispunjavanje njenih misija i zadataka", poručio je Šutanovac oficirima.

Ministar je ukazao i na neophodnost nastavka reformi sistema odbrane, navedeći da su dalje reforme i koncipiranje moderne vojske preduslov demokratskog i stabilnog srpskog društva, ali i ključni element mira i stabilnosti u regionu i Evropi.

Napredak u svim oblastima

Šutanovac je istakao da je u oblasti sistema odbrane, uprkos otežavajućim okolnostima i aktuelnoj ekonomskoj krizi, ostvaren napredak u gotovo svim oblastima.

Načelnik ŠNO, pukovnik Miloljub Sretenović rekao je da su oficiri opravdali poverenje upućivanjem na školovanje, da su stekli znanja i sposobnosti, te da završetkom njihovog školovanja Vojska Srbije dobija značajno pojačanje i osveženje.

Komandno-štabno usavršavanje ove godine završilo je 40 oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dvojica iz oružanih snaga BiH i jedan oficir iz Kine.

Polaznici su ostvarili najvišu dosadašnju prosečnu ocenu usavršavanja - 8,89, a trojica oficira, koji su i nagrađeni oficirskim sabljama, ostvarili su i najbolje uspeh - Živica Ognjanov (9,82), Miroslav Opojić (9,45) i Božidar Čolić (9,36).

Komandno-štabno usavršavanje je uz generalštabno usvršavanje ŠNO najviši nivo stručne obuke i svojevrsna specijalizacija za pripadanike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.