Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac sa ukrajinskim kolegom

BEOGRAD -

Ministri odbrane Srbije i Ukrajine, Dragan Šutanovac i Dmitar Salamatin razgovarali su danas u Beogradu o remontu srpskih vojnih letelica i mogućnosti zajedničkog razvoja i plasmana proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme na treća tržišta.

Ministri odbrane Srbije i Ukrajine, Dragan Šutanovac i Dmitar Salamatin, razgovarali su danas u Beogradu o remontu srpskih vojnih letelica i mogućnosti zajedničkog razvoja i plasmana proizvoda iz oblasti naoružanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vojne opreme na treća tržišta.

Šutanovac je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom, rekao da je Srbija zainteresovana za modernizaciju transportnog aviona "AN 26", i ruskih helikoptera "MI 8", "MI 17", "MI 24" i "MI 35".

On je istakao da je Vojno tehnički institut razvio više proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme, uključujući i bespilotne letelice, i da želimo da sa tim proizvodima zajednički nastupimo na trećim tržištima.

"Pored dosadašnje saradnje u oblasti remonta i modernizacije, očekujemo da udružimo zajedničke snage u plasman proizvoda na treća tržišta", rekao je ministar odbrane Srbije.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je velesila u izvozu naoružanja i vojne opreme i nalazi se na 11. odnosno 12. mestu u svetu i "jako je interesantna za razvoj srpske odbrambene industrije".

Šutanovac je dodao da je Srbija u prošloj godini ostvarila rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme u iznosu od 250 miliona dolara, a da je u poslednje četiri godine vrednost ugovorenih poslova iznosila 1,5 milijarde dolara.

Šutanovac je izrazio zadovljstvo što je ukrajinski ministar, "u relativnom kratkom mandatu prvo posetio Rusiju, pa Srbiju", ocenivši da i to govori o velikom uzajamnom poštovanju.

Prema njegovim rečima, današnja poseta je rezultat dogovora postignutih prilikom posete Ukrajini predsednika Srbije Borisa Tadića, u novembru prošle godine.

Šutanovac je istakao da Srbija i Ukrajina nemaju nijedno otvoreno pitanje, "što nam dalje olakšava saradnju u oblasti odbrane i vojno vojnu saradnju".

On je istakao da je sa ukrajinskim kolegom razgovarao o saradnji u oblasti vojnog školstva, obuke i zajedničkih vežbi i manevara pripadnika dve vojske, i o vojno tehničkoj saradnji.

"Postoji obostrana potreba da se naše jedinice pripremaju, kako u Srbiji tako i Ukrajini, da imaju zajedničke vežbe", rekao je Šutanovac i dodao da postoji obostrano interesovanje za školovanje oficira i kadeta u obe države.

Ministar odbrane Ukrajine istakao da je u razgovoru sa srpskim kolegama obostrano zaključeno da "nema nijednog problema koji mi zajedno ne možemo da rešimo".

"Ne da nema problema, nego u budućnosti neće ni biti problema u saradnji između naših dveju armija", rekao je Salamatin, izrazivši zadovljstvo zbog sadržaja razgovora sa Šutanovcem.

Salamatin je, navodeći da se ukrajinska armija "nalazi u procesu velikih reformi", istakao da će pažljivo proučiti iskustvo Vojske Srbije u tom procesu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Remont letelica možda u Ukrajini

Izvor: B92, 20.Mar.2012

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Srbija zainteresovana da remont nekih naših letelica bude obavljen u Ukrajini...Šutanovac je o tome razgovarao sa ministrom odbrane Ukrajine u Beogradu, a tema sastanka bila je i mogućnost zajedničkog nastupa odbrambenih industrija dve...

Nastavak na B92...

Šutanovac: Rekordan izvoz naoružanja

Izvor: Večernje novosti, 20.Mar.2012

Ministari odbrane Srbije i Ukrajine Dragan Šutanovac i Dmitar Salamatin razgovarali o saradnji i remontu srpskih vojnih letelica

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.