Šutanovac najavljuje bolju saradnju sa Irakom

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac najavljuje bolju saradnju sa Irakom

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio po povratku iz Bagdada da su iračke vlasti zainteresovane da prošire 235 miliona dolara vredan ugovor o uvozu oružja iz Srbije. Moguća saradnje u oblasti infrastrukture, obrazovanja i civilnih projekata.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je po povratku iz Bagdada da su iračke vlasti zadovoljne kvalitetom vojne opreme i naoružanja koju su kupili od Srbije i najavio mogućnost proširenja saradnje sa tom zemljom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Šutanovac je novinarima u Beogradu, dan po povratku iz posete Bagdadu, rekao da je Irak zaintersovan da u doglednoj budućnosti preuzme kontrolu u bezbednosnoj sferi cele države te želi da ulaže u svoju vojsku.

Razgovarao sam i o proširenju saradnje u drugim sektorima, kao što su izgradnja infrastrukture, obuka u ovdašnjim vojnim i policijskim akademijama, rekao je ministar odbrane Srbije.

O eventualnom proširenju saradnje više će se znati posle posete premijera Iraka Nuri al-Malikija Srbiji, naveo je Šutanovac i dodao da je Al-Malikiju preneo poziv premijera Mirka Cvetkovića.

Srbija i Irak imaju sklopljen sporazum o izvozu naoružanja i vojne opreme u vrednosti 235 miliona dolara i realizacija tog sporazuma je u toku.

Iz Al-Malikijevog kabineta u četvrtak je saopšteno da su on i Šutanovac razgovarali o mehanizmima saradnje u snabdevanju iračke vojske i policije opremom i oružjem.

Srpski ministar je, kako je preneto, saopštio da je Srbija spremna da obrazuje vojne lekare i da je vojna akademija otvorena za Iračane.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije navodi se i da su Iračani bili "fascinirani novim oklopnim vozilom 'Lazar', kompanije Jugoimport", te da su zainteresovani za obuku u oblasti vazduhoplovstva i kupovinu srpskog aviona "Lasta".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šutanovac: Očekujem nastavak saradnje Srbije i Iraka

Izvor: Kurir, 23.Jan.2009

BEOGRAD, 23. januara (Tanjug) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da očekuje nastavak saradnje Srbije sa Irakom u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, infrastrukturnih i civilnih projekata. Šutanovac je rekao da je tokom jučerašnje posete Iraku razgovarao sa premijerom Nurijem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.