SRBIJA ZAMRZLA VOJNO-EKONOMSKU SARADNJU SA LIBIJOM

Izvor: Kurir, 02.Mar.2011, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA ZAMRZLA VOJNO-EKONOMSKU SARADNJU SA LIBIJOM

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da je to ministarstvo zamrzlo svaku vrstu vojno-ekonomske saradnje sa Libijom, u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija.

BEOGRAD -  Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da je to ministarstvo zamrzlo svaku vrstu vojno-ekonomske saradnje sa Libijom, u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija.

Šutanovac je istakao da ne postoji nikakva šansa da mi izvozimo u bilo koju zemlju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svetu koja je pod sankcijama UN.

"Tako će ostati do daljnjeg", rekao je Šutanovac novinarima tokom obilaska Vojnomedicinske akademije, koja je danas obeležila 167 godina postojanja i rada.

Kriza na severu Afrike odraziće se na Zastavu oružje

Sukobi i kriza na severu Afrike odraziće se u "najnegativnijem obliku na moguća ugovaranja poslova za preduzeće Zastava oružje".

Samostalni sidnikat te fabrike ističe da je posle posete Libiji predsednika države i ministra odbrane trebalo da budu ugovoreni poslovi plasmana pešadijskog naoružanja "Zastava oružja" vredni više miliona dolara.

"Sve aktivnosti na tom planu su prekinute i fabrika će imati posledice, s obzirom na to da bi ti ugovori preduzeću obezbedili dugoročnu stabilnost poslovanja u trenutku kada nema drugih ozbiljnijih ugovaranja poslova", navodi se u saopštenju sindikata.

Sidnikat podseća da Srbija ima prema Libiji velike finansijske obaveze, a Ministarstvo odbrane je činilo napore da "Zastava oružje" isporuči robu i na taj način budu izmirena dugovanja prema toj afričkoj zemlji.

"U ovom trenutku preduzeće ‚‚Zastava oružje‚‚  ima samo poslove koje je ugovorilo Ministarstvo odbrane za potrebe Vojske Srbije a na zalihama u magacinima ima gotovu robu za više miliona dolara", navodi se u saopštenju.

Ljajić: Našli smo pravu meru

Ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Rasim Ljajić danas je, odgovarajući na pitanje da li je Beograd na adekvatan način osudio kršenje ljudskih prava u Libiji, izjavio da je Srbija našla pravu meru između svojih interesa i ćutanja nad kršenjem ljudskih prava.

Ljajić je rekao da Srbija osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava, ali je dodao da ne misli da "od toga treba da pravimo svaki put neku posebnu politiku na međunarodnom planu".

Mićunović: Preispitati odnose sa Libijom

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljub Mićunović izjavio je danas da će to skupštinsko telo verovatno otvoriti pitanje odnosa sa Libijom. "Vreme je da razgovaramo o preispitivanju odnosa u svetlu novih događaja i politike i sa stanovišta ljudskih prava", rekao je Mićunović novinarima u skupštini.

Dodao je da je dobro sarađivati sa mnogim zemljama, ali da se još jednom pokazalo da se mora voditi računa da li pojedine zemlje priznaju i poštuju ljudska prava, a ne samo "da ih gledamo sa stanovišta nekih naših interesa, bilo ekonomskih, bilo političkih".

"Važno je da Srbija ima svoje nacionalne interese, ali je važno i da ima stav da zemlja koja ubija svoje građane, puca na demonstrante, veša i kamenuje žene, da je to režim sa kojim Srbija ne treba da razvija prijateljske odnose", rekao je Mićunović.

Dodao je i da "treba videti" da li će predstavnici Egipta u Beogradu predsedavati najavljenom konferencijom Pokreta nesvrstanih, i podsetio da su okosnicu tog pokreta činile zemlje poput Egipta, Tunisa, Jemena i Libije.

Na dnevnom redu sednice skupštine koja je danas počela je između ostalog i potvrđivanje sporazuma sa Libijom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je potpisan u oktobru 2010. godine. "Očiglegno je da se to uradilo u nekom ranije zamišljenom projektu", rekao je Mićunović.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Zamrznuta vojno-ekonomska saradnja sa Libijom

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2011

Ministar odbrane Srbije istakao je da ne postoji nikakva šansa da izvozimo u bilo koju zemlju u svetu koja je pod sankcijama UN

Nastavak na Večernje novosti...

Obeleženo 167 godina VMA

Izvor: RTS, 02.Mar.2011

Otvaranjem Centra za hiperbaričnu medicinu, VMA obeležio Dan te ustanove i 167 godina postojanja. Namera Ministarstva odbrane da VMA bude najbolja bolnica u zemlji i regionu, istakao ministar Dragan Šutanovac. ..Vojno-medicinska akademija u Beogradu proslavila je 167 godina postojanja. Ministar...

Nastavak na RTS...

Prekid saradnje sa Libijom

Izvor: RTV Pink, 02.Mar.2011

. . . Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je to ministarstvo zamrzlo svaku vrstu vojno-ekonomske saradnje sa Libijom, u skladu sa odlukom Ujedinjenih nacija. Šutanovac je istakao da ne postoji nikakva šansa da izvozimo u bilo koju zemlju u svetu koja je pod sankcijama UN.

Nastavak na RTV Pink...

Obeleženo 167 godina postojanja VMA

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2011, 07:17

BEOGRAD - Vojno medicinska akademija juče je obeležila dan te ustanove i 167 godina postojanja i uspešnog rada...U okviru obeležavanja jubuleja ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je Centar za hiperbaričnu medicinu u čije opremanje je uloženo oko 70 miliona dinara...Šutanovac je istakao...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.