Šutanovac: Operativna sposobnost Vojske na visokom nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Operativna sposobnost Vojske na visokom nivou

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je taj resor u proteklih godinu dana pripremio set zakona neophodnih za reformu sistema odbrane i dodao da je, na žalost, ekonomska kriza usporila proces modernizacije i profesionalizacije Vojske Srbije.

"Svaka ekonomska kriza ugrožava sistem odbrane i ceo sistem bezbednosti, jer ne možete raditi modernizaciju i reforme sistema ukoliko nemate adekvatna sredstva. Mi smo, pri tom, jedina vojska na prostoru Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je imala tu nesreću da se 1999. godine sukobi sa NATO i da se, praktično, od tada još nismo 'oporavili' u meri u kojoj je to neophodno", ocenio je Šutanovac u intervjuu Tanjugu.

"Ne krijemo da smo u problemima", rekao je ministar ali je naglasio da nijedan dinar za odbranu iz budžeta "ne odlazi negde uzalud", već se planski troši u nastojanju da se sistem rehabilituje sredstvima koja su na raspolaganju.

Prema njegovim rečima, za modernizaciju sistema odbrane u svakoj zemlji neophodna su velika ulaganja.

Modernizacija

"Ukoliko neko misli da modernizacija sistema odbrane može da se uradi tako što bi samo došao neki moderniji ministar na ovu poziciju, a sistem imao manje para nego sada, odmah ću da vam kažem da to nije način. Niko, pa ni prijatelji, neće besplatno dati naoružanje i vojnu opremu", rekao je Šutanovac.

On ocenjuje da uprkos takvoj situaciji borbena gotovost vojske nije ugrožena: "Naša operativna sposobnost je na visokom nivou, ali nije zavidna", ukazao je ministar odbrane.

Šutanovac je objasnio da ona "nije zavidna iz prostog razloga što imamo probleme sa naoruzanjem i vojnom opremom koja se dugi niz godina nije zanavljala, što su nam vozila prosečno veoma stara, što je oprema za vojno zdravstvo.a sve zbog decenijskih neinvestiranja u opremanje i modernizaciju".

"I, kao što građani Srbije znaju, praktično poslednji, još uvek moderni avioni, kupljeni su 1988. godine, što je zaista daleka prošlost".

Strategije

Šutanovac smatra da je i u uslovima krize njegov resor uradio veliki posao u oblasti zakonodavnih i strateških dokumenata, da je pripremio nove zakone neophodne za reformu sistema, uključujući novi zakon o Vojnoobaveštajnoj i Vojnobezbednosnoj agenciji, čijim će se konačnim usvajanjem u skupštini zaokružiti zakonodavna reforma.

Srbija će po prvi put imati usvijene Strategije nacionalne bezbednosti i odbrane što pored već usvojenog Strategijskog pregleda odbrane predstavlja veliki iskorak. Zakonom o VOA i VBA predviđeno je i formiranje Generalnog inspektorata, sa ciljem pune demokratske kontrole rada tih službi.

"U ovom trenutku ne postoji adekvatna kontrola rada VOA i VBA. Praktično, radimo po sistemu poverenja. To poverenje je nekada na višem, nekada na nižem nivuo, ali trenutno ne postoji nijedan način, nijedan instrument koji bi ministar mogao da upotrebi kako bi došao do saznanja šta se zaista dešava u tim službama", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, prva reagovanja na predloge zakona o radu VOA i VBA ukazuju da su oni "više nego dobri".

"Kritike su uglavnom bile političke prirode i nisu se odnosile na suštinu problema koji postoje trenutno u tim sistemima. Novim zakonom dobićemo osnovu za bolji i lakši rad pripadnika tih agencija, kao i svih onih koji treba da kontrolišu rad tih službi", ocenio je ministar odbrane.

On je ukazao da su najveći broj kritika izneli bivši pripadnici vojske koji su se tek sada, kao aktivisti nevladinih organizacija, civilnog društva, osmelili da kažu kako treba ostvariti civilnu kontrolu rada vojske, umesto da su sa predlozima u tom pravcu izašli dok su bili aktivni u sistemu odbrane.

Ministar je naglasio da je nastavljen proces stanogradnje i da je dodeljeno više stotina stanova pripadnicima vojske, što je bio veliki problem dugi niz godina.

Oprema

"Nastavili smo sa opremanjem Vojske Srbije savremenom opremom, u meri u kojoj nam sredstva data budžetom to dozvoljavaju. Nastavili smo sa reformama u oblasti vojnog školstva i vojnog zdravstva", kazao je Šutanovac i podsetio da se na VMA od ove godine po prvi put školuju studenti medicine a profesori sa VMA će napokon imati priznata nastavno naučna zvanja.

U jednogodišnji značajan "učinak" ministrarstva, Šutanovac je uvrstio i "rekordno povećanje" izvoza naoružanja i vojne opreme u proteklih godinu dana.

Prema njegovim rečima, izvoz od 400 miliona dolara je rekordan, u odnosu na proteklih 18 godina.

Kad je reč o otvaranju naše kancelarije u Briselu, on je rekao da je Ministarstvo odbrane ispunilo sve zahteve i da je preostalo da Ministarstvo spoljnih poslova predloži ambasadora koji će biti naš predstavnik.

"Mi već imamo spremne ljude koji će raditi u okviru vojnog dela kancelarije. Očekujem da već u avgustu dobijemo i ambasadora, tako da do kraja godine, praktično, uspostavimo kancelariju, kao i sve zemlje članice Partnerstva za mir", kazao je Šutanovac.

Baza

Na pitanje o tome šta je u "negativnom bilansu" rada njegovog resora u protekloj godini, Šutanovac je rekao da je to nezavršetak vojne baze na jugu Srbije.

"Nama se desio peh da je izvođač koji je na tome radio zapao u dugove, pa smo pre izvesnog vremena morali da promenimo izvođača i pokrenemo novi postupak, kako bismo uspeli da u toku ove godine završimo bazu", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, vojna baza na jugu Srbije biće najmodernija i najsavremenija vojna baza u celom regionu, rađena po najvišim standardima, a tako nešto nije postojalo ni u bivšoj Jugoslaviji.

"Očekujem da ova baza ima međunarodni karakter imajući u vidu da želimo da je proširimo i da napravimo poligone za terensku pripremu naših vojnika koji će se upućivati u mirovne misije", kazao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, "ideja je da do kraja sledeće godine, ukoliko ekonomska kriza ne bude veća, a očekujemo da neće biti, privedemo kraju proces profesionalizacije. U ovoj bazi, kao i u ostalim, biće smeštena profesionalna vojska".

Šutanovac je veoma značajnim ocenio prisustvo Vojske Srbije na tom prostoru. "Država mora da bude prisutna na kriznim područjima, a svi koji učestvuju u tome moraju da imaju odgovarajuće uslove za rad. Želja nam je da pripadnici naše vojske ne spavaju u iznajmljenim objektima, već da imaju smeštaj kakav je neophodan za jednu savremenu i modernu vojsku", ocenio je Šutanovac.

Imovina

Na pitanje o tome šta se dešava sa vojnom imovinom, Šutanovac kaže da nije nikakva tajna da Vojska Srbije, odnosno Ministarstvo odbrane, raspolaže velikim brojem nekretnina koje nisu potrebne Vojsci Srbije.

Ukazujući da je vrednost nekretnina u svetu, pa i u Srbiji, u proteklih godinu dana dramatično pala, Šutanovac je rekao da ovo nije trenutak za prodaju imovine.

"Ukoliko bi ove godine pokušali da forsiramo prodaju nekretnina, bojim se da bi izgubili dosta novca", naglasio je ministar odbrane i poručio da nikome ništa besplatno neće biti dato.

Rešenje leži u adekvatnoj zameni imovine pre svega sa lokalnom samoupravom, kazao je ministar odbrane.

Šutanovac je naglasio da je reč o imovini države Srbije i Vojske Srbije, a ne njegovoj ličnoj, i da će insistirati na tome da svako ko želi da raspolaže tom imovinom mora da plati adekvatnu nadoknadu.

"Zbog toga sam, inače, ušao u sukob sa velikim brojem predsednika opština u Srbiji koji svoje ideje razvoja gradova baziraju pre svega na zemlji koja pripada vojsci, a koju bi oni želeli da dobiju besplatno", zaključio je Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.