Šutanovac: Ne očekujem pad vlade

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Ne očekujem pad vlade

Dragan Šutanovac, potpredsednik Demokratske stranke i ministar odbrane, ne veruje da izjava Vojislava Koštunice o izgubljenom poverenju u iskrenost DS i G17 plus, kada je reč o odbrani Kosova i Metohije, označava i kraj Vlade Srbije u sadašnjem sastavu.

– Lično ne očekujem pad vlade, ali se i ne pribojavam izbora – kaže Šutanovac za „Politiku”.

– Gospodin Koštunica, očigledno, ni u drugom krugu izbora nije imao poverenja u koalicione >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << partnere i nije podržao predsednika Tadića i njegovu politiku. Sad je rečeno nešto što, u principu, nije ništa novo. Vlada i dalje ima demokratski kapacitet. Tri četvrtine vlade je proevropskog karaktera. Vlada nema problem, on može da se traži u parlamentu i da se u njemu reši.

Mislite da ova izjava premijera ne znači kraj vlade?

Premijer nema potrebe da daje takvu izjavu, ako je vladi došao kraj. On može da sazove sednicu i da obrazloži predlog ili da traži da se obrazloži predlog za raspuštanje Skupštine, koji bi bio prosleđen predsedniku republike. Takođe, može da uputi zahtev predsedniku skupštine za sazivanje sednice na kojoj bi izvršio rekonstrukciju vlade sa nekom novom većinom u parlamentu. Smatram da poruka premijera nije kolegijalna, ali da krucijalno ne menja ništa. Neverovatno je da onaj ko želi da omogući bolji život svim građanima u Srbiji gubi poverenje premijera.

Očekujete li da se desi nešto od toga?

Da bi se od predsednika tražilo da raspusti Skupštinu, potrebna je odluka vlade. U toj situaciji, navedeni stav premijera o gubitku poverenja, ne bi mogao da stoji u tom predlogu.

A da li bi DS bio spreman da izađe iz vlade?

Mi smo većina u vladi i nijedna odluka ne može da se donese bez DS-a. Da li ima ikakve logike da većina ostavi manjini da rukovodi vladom? Izlazak iz vlade bio bi bežanje od problema i značio bi destabilizaciju Srbije, protiv koje smo.

Ali u skupštini nemate većinu koja bi podržala tu većinu u vladi.

Nikakav problem nije da skupština donese odluku koja će biti suprotna politici za koju je većina u vladi. Ukoliko vlada to ne bi sprovodila, moguće je formiranje nove većine u parlamentu ili raspisivanje izbora.

M. R. P.

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.